Srijeda, 24 srpnja, 2024

Ovako je na početku procesa govorio Senad Pećanin, novi advokat Fadila Novalića

Autor:Source.ba

Preporučeno

Prilikom samog izbijanja afere 2020. godine Senad Pećanin je na Face televiziji također bio vrlo oštar prema tada još uvijek samo osumnjičenima, a sada presuđenima u aferi "Respiratori".

Najnoviji član advokatskog tima Fadila Novalića, od prije nekoliko dana, je Senad Pećanin.

Mnogi su se iznenadili ovom informacijom, pogotovo jer je prije manje od godinu prilikom izricanja prvostepene presude kazao “da je veoma značajna za BiH za pravosuđe i vladavinu prava u BiH”.

Sada Pećanin u medijskim istupima to naziva politički montiranim procesom.

Prilikom samog izbijanja afere 2020. godine Senad Pećanin je na Face televiziji također bio vrlo oštar prema tada još uvijek samo osumnjičenima, a sada presuđenima u aferi “Respiratori”.

Upravo se čita:  Osumnjičeni za pucnjavu na Šipu uhapšeni u Neumu

– Ovdje je apsoultno bilo neophodno odmah saslušati i odrediti mjeru pritvora. I Hodžiću i Solaku, u najmanju ruku. Iz kojih razloga, pa iz razloga što mjera pritvora u krivično-pravnoj praksi najstrožija mjera kojom se osigurava prisustvo osumnjičene osobe. U članu 132, Krivičnog zakona BiH, taksativno su nabrojani razlozi zbog koji je nephodno izreći mjere pritvora. Tu se navodi mogućnost bjekstva, što je sad možda isključeno zbog zatvorenosti granica, ali svi ostali kriteriji su ispunjeni: da će sakriti, uništiti dokaze, opstruirati istragu, utjecati na svjedoke i radi se od djelu u vanrednim okolnostima od ogromnog interesa javnosti. Očito je da se ovaj slučaj zataškava po uzoru na desetine drugih slučajeva – rekao je Pećanin.

Upravo se čita:  BH. meteorolozi objavili vijest koja će obradovati mnoge: Polako, ali sigurno, dolaze nam nešto ugodniji i podnošljiviji ljetni dani

On je tada kazao da je ovaj predmet odmah trebalo preuzeti Tužilaštvo BiH, zbog obima, a ne da ga radi Tužilaštvo Kantona Sarajevo.

– Nema sumnje da je ovo djelokrug nadležnosti Tužilaštva BiH. Oni imaju dva odjela, jedno je za organizirani kriminal, što je ovaj slučaj sigurno. Ono je moralo pokrenuti istragu – zaključio je Pećanin.

Upravo se čita:  Život na kredit: Banke od građana potražuju oko 12 milijardi maraka

Podsjećamo, Fadil Novalić je osuđen na četiri, Fikret Hodžić na pet, a Fahrudin Solak na šest godina zatvorske kazne. Oni su tražili odgađanje izvršenja kazne, a žalba odgađa izvršenje kazne.

Iz tima Novalića su najavili da će tražiti i pomilovanje od članova Predsjedništva BiH, no Denis Bećirović i članovi Kabineta Željka Komšića su potvrdili da neće podržati takvu odluku.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Cijena lampe koju je postavila Karić na Baščaršiji iznosi 19.750 KM + PDV

Svijetleća instalacija, odnosno Sarajevski dijamant, koji je izazvao burne reakcije u javnosti, zapravo je novi brend domaće firme Metallon...

Još vijesti za vas