Srijeda, 29 svibnja, 2024

Ove godine na hadž putuje 2.225 državljana BiH: Najstarija Derviša (87), a najmlađi petogodišnji Ensar

Autor:MINA

Preporučeno

Ove godine će hadžije sletjeti na aerodrom u Džidi, odakle će autobusima biti prevezeni u hotel u Meki.

U organizaciji Ureda za hadž i umru Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini ove godine na hadž će otputovati 2225 državljana naše zemlje.

Planirano je da prvi avion sa 152 osobe s Međunarodnog aerodroma u Sarajevu poleti 6. juna u 10.05 sati, nakon čega će do 12. juna u 12 narednih letova u Saudijsku Arabiju otputovati sve naše hadžije.

Ove godine će hadžije sletjeti na aerodrom u Džidi, odakle će autobusima biti prevezeni u hotel u Meki. Nakon što završe s obredima hadža, otputovat će u Medinu, gdje će posjetiti Poslanikovu džamiju i druge znamenitosti.

Upravo se čita:  Nestvarna scena u Neumu: Parkirao Passata u more, fotografije kruže internetom

Povratak za Bosnu i Hercegovinu planiran je od 25. juna do 1. jula.

– Ovo do sada nije bio slučaj. S obzirom na dosadašnja iskustva, želimo olakšati našim hadžijama da obrede u Meki obave u što boljem zdravlju. Također, na ovaj način ćemo preduprijediti i eventualne probleme s letovima – izjavio je za Agenciju MINA rukovodilac Ureda za hadž i umru Dževad-ef. Hadžić.

Elektronske vizu za hadžije su već spremne, a kako je najavio efendija Hadžić, u narednom periodu bit će provedene i sve potrebne edukacije vodiča i hadžija, kako bi što spremnije pristupili izvršavanju ove vjerske dužnosti.

Upravo se čita:  Meteorolog Krajinović objavio prognozu: Kakvo nas vrijeme očekuje do kraja mjeseca

– Stalno radimo na poboljšanju uvjeta za naše hadžije, vodeći računa o pripremama u Bosni i Hercegovini, samom putu, ispravnom obavljanju obreda, ali i njihovom smještaju u Meki i Medini. Hadž je u određenim danima, a pripreme za njega traju cijele godine – kazao je Hadžić.

O našim hadžijama brinut će 47 vodiča i šest šerijatskih konsultantica, te medicinski tim kojeg će činiti sedam ljekara i sedam medicinskih tehničara.

Upravo se čita:  Djeca crtala Ramu Isaka, on im se zahvalio i svima pokazao crteže

Za reisul-hudždžadža imenovan je bivši banjalučki muftija mr. Nusret-ef. Abdibegović, a glavni vodič će biti Izet-ef. Čamdžić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zavidovići.

Najstarija osoba koja će ove godine otputovati na hadž je Derviša Huseinagić iz Gradačca koja ima 87 godina, a najmlađi je petogodišnji Ensar Hukić.

Ensar će ove godine obaviti hadž sa svojim sestrama, trinaestogodišnjom Aminom i četrnaestogodišnjom Sumejom, te babom Ahmetom Hukićem i mamom Seadom Sarić-Hukić.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Radnici BHRT-a održali protest upozorenja, moguć i generalni štrajk

Radnici BHRT-a održali su danas protest upozorenja kojim su željeli ukazati na katastrofalnu finansijsku situaciju u kojoj se nalaze. Predstavnici...

Još vijesti za vas