Srijeda, 24 srpnja, 2024

Ove sjemenke mogu spriječiti pojavu karcinoma

Preporučeno

Žene bi obavezno trebale jesti sjemenke lana i kruh koji ga sadrži, jer njihova konzumacija smanjuje rizik od raka dojke za 28 posto.

sjemenke-lanU prvoj studiji ove vrste, kanadski istraživači su dokazali da konzumacija sjemenki lana smanjuje rizik od raka dojke za 28 posto u postmenopauzalnih žena, a konzumacija kruha od lana za 26 posto i kod žena prije menopauze te onih poslije. Ovi rezultati ukazuju da sjemenke lana i kruh koji ih sadrži mogu biti jednostavno, ali učinkovito sredstvo za smanjenje rizika raka dojke.

Sjemenke lana – najbogatiji izvor antikancerogenih lignana

Lignani su klasa polifenola koji imaju jako antioksidativno djelovanje i antiestrogeni efekt. Zbog ovih razloga smatra se da sjemenke lana tako dobro sprečavaju rak dojke. I zaista, lignani su se već pokazali dobrima u inhibiranju rasta i poticanju smrti stanice raka i kod ER- i ER+ stanica raka dojke i u in vitro testiranju te u studijama sa životinjama. Naime, lignani inhibiraju sposobnost ER+ and ER- stanica raka da metastaziraju.

Nažalost, u većini hrane koju jedemo nema lignana. Najbolji izvor su žitarice punog zrna, sjemenke, mekinje, orašasti plodovi i leguminoze. No oni pružaju tek oko 0.25 do 1.0 miligrama lignana na 100 grama.

Svijetli primjer su sjemenke lana s 335 mg na 100 grama, sezama s 132 mg i slanutak 35 mg. Iako sjemenke lana i sezama sadrže preko 100 puta više lignana od drugih namirnica imajte na umu da ulje lana obično uopće ne sadrži lignane.

Kanadski znanstvenici su analizirali podatke 2.999 žena oboljelih od raka dojke i 3.370 zdravih u dobi od 25 do 74 godine. Postmenopauzalne žene su imale 28 posto manje raka dojke ako su konzumirale barem četvrtinu šalice sjemenki lana tijekom mjesec dana (5.35 mg liganina dnevno) i 26 posto manje raka ako su jele barem jednu krišku kruha s lanom tjedno. Premenopauzalne žene su imale do 26 posto manji rizik ako su jele kruh s lanom, ali ih (statistički značajno) nisu štitile sirove sjemenke lana.

Postići tako velik unos lignana uz uobičajenu zapadnjačku prehranu nije moguće, tako da je unos sjemenki lana vrlo bitan.

(Net.hr)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Cijena lampe koju je postavila Karić na Baščaršiji iznosi 19.750 KM + PDV

Svijetleća instalacija, odnosno Sarajevski dijamant, koji je izazvao burne reakcije u javnosti, zapravo je novi brend domaće firme Metallon...

Još vijesti za vas