Srijeda, 21 veljače, 2024

Ovo će zanimati sve Bosance izvan domovine: U Njemačkoj na snagu stupaju velike promjene

Preporučeno

Bundesrat, parlamentarno Savezno vijeće u kojem su zastupljene njemačke države, odobrilo je zakon koji su prethodno izglasali zastupnici Bundestaga.

U Njemačkoj je odobren novi zakon. Naime, novi zakon odobrili su zastupnici Bundestaga, a govori o tome kako će njemačko državljanstvo moći dobiti osoba koja je nakon tri godine pokazala da se integrirala.

Osobe koje žive u Njemačkoj, a nemaju državljanstvo te zemlje, ubuduće će lakše može doći do njega.

Bundesrat, parlamentarno Savezno vijeće u kojem su zastupljene njemačke države, odobrilo je zakon koji su prethodno izglasali zastupnici Bundestaga.

Upravo se čita:  Ovo je djevojka koja je spasila djeda i bebu iz Bosne i Hercegovine nakon što su upali u ledenu rijeku u Austriji

Kako do njemačkog pasoša?

Naturalizacija će, primjerice, biti moguća nakon pet godina provedenih u Njemačkoj, a do sada je trebalo proći osam.

Njemačko državljanstvo bit će moguće dobiti i nakon tri godine ako je osoba pokazala “posebna postignuća u integraciji”.

Što se tiče ograničenja, svako ko želi njemački pasoš mora moći uzdržavati sebe i svoju porodicu. Djeca stranih roditelja dobit će državljanstvo po rođenju ako je jedan roditelj legalno živio u Njemačkoj pet godina, umjesto dosadašnjih osam.

Upravo se čita:  Državljanin BiH “teroriše” švicarski grad, niko mu ništa ne može

Radnici moraju dokazati znanje njemačkog jezika

“Svako ko je došao u Njemačku kao gostujući radnik ili u bivšu Istočnu Njemačku (DDR) kao ugovorni radnik mora dokazati svoje usmeno znanje njemačkog kako bi bio naturaliziran”, piše Fenix Magazin.

U prijevodu, više ne mora polagati ispit. Do sada su oni koji su bez svoje krivice bili ovisni o socijalnoj pomoći bili izuzeti od nekih uvjeta državljanstva, a sada će biti iznimki samo za određene skupine i slučajeve.

Moglo bi vas zanimati

Izdvajamo

Izdvajamo

Poslodavci u FBiH insistiraju na zakonu o zapošljavanju stranaca, ali i da se “srede” evidencije nezaposlenih

Na sastanku predstavnika Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i Udruženja poslodavaca FBiH koji je održan danas u Sarajevu, zaključeno...

Još vijesti za vas