Srijeda, 29 studenoga, 2023

“Ovo još nismo doživjeli” – Na Islandu vanredno stanje, zemlju pogodile stotine zemljotresa

Island se nalazi na granici tektonskih ploča koje se neprestano razdvajaju, gurajući Sjevernu Ameriku i Euroaziju jednu od druge duž linije Srednjoatlantskog grebena. Na Islandu se nalaze čak 32 aktivna vulkana.

Preporučeno

Island je proglasio vanredno stanje, a policija je pozvala stanovnike da evakuiraju obalni grad Grindavík nakon intenzivnog vala zemljotresa na jugozapadu zemlje. Ovi zemljotresi povezuju se sa mogućom vulkanskom erupcijom Fagradalsfjalla.

Između ponoći i 14 sati zabilježeno je gotovo 800 potresa, s najplićim na dubini od 3 do 3,5 kilometara, objavio je islandski meteorološki ured.

Islandska agencija za civilnu zaštitu rekla je da bi “tunel od magme koji se formira mogao doći do Grindavíka”. Islandske vlasti dodale su da je nemoguće reći može li se i gdje magma probiti na površinu.

Upravo se čita:  Penzioner iz BiH mora u zatvor, uhvatili ga sa 800 grama heroina. Sastao se s dilerima

– Zemljotresi mogu postati jači od onih koji su se već dogodili, a ovaj slijed događaja mogao bi dovesti do erupcije. Međutim, još uvijek nema znakova da se magma približava površini. Njen napredak se pomno prati, saopćili su iz agencije za civilnu zaštitu.

Vlasti su pozvale stanovnike da se mirno evakuiraju i naglasile da nema neposredne opasnosti.

– Želimo ponoviti da stanovnici MORAJU evakuirati svoje domove i napustiti grad. Ali isto tako želimo ponoviti da se ne radi o hitnoj evakuaciji, ima dovoljno vremena da se pripremite i mirno odvezete iz grada, saopćeno je.

Upravo se čita:  U restoranu u Njemačkoj zaposlio ženu iz Bosne i Hercegovine na crno: Prijeti mu 10 godina zatvora i do 500.000 eura kazne

– Jasno je da imamo posla s događajima koje mi Islanđani još nismo doživjeli, barem ne od erupcije u Vestmannaeyjaru. Zajedno smo se suočili s tim, zajedno ćemo se suočiti i s ovim, i nećemo klonuti duhom, dodaju iz agencije za civilnu zaštitu.

Ambasada SAD-a na Islandu izdala je upozorenje na pojačane znakove vulkanske aktivnosti.

– Ako dođe do erupcije, slijedite upute islandskih vlasti. Vulkanske opasnosti mogu uključivati lavu, otrovne plinove i gusti dim od požara koje je zapalila lava, navodi se.

Upravo se čita:  Europa se priprema za "arktičku ekspoloziju", s niskim temperaturama, snijegom...

Svjetski poznati termalni bazen Blue Lagoon na tom području već je zatvoren zbog seizmičke aktivnosti u toku. Od 2021. godine erupcije se događaju jednom godišnje, a posljednja se dogodila u julu južno od glavnog grada Islanda Reykjavika, prenosi Index.hr.

Island se nalazi na granici tektonskih ploča koje se neprestano razdvajaju, gurajući Sjevernu Ameriku i Euroaziju jednu od druge duž linije Srednjoatlantskog grebena. Na Islandu se nalaze čak 32 aktivna vulkana. Od kraja oktobra na jugozapadu Islanda zabilježeno je više od 20.000 zemljotresa.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Evropska komisija objavila kartu na kojoj se BiH “crveni”: “Ovo je oštro upozorenje”

Evropska komisija na društvenim je mrežama objavila kartu kojom želi upozoriti na klimatske promjene, a na njoj se posebno...

Možda vas zanima i ovo