Subota, 20 srpnja, 2024

Ozbiljno upozorenje epidemiologa: COVID-19 više nije respiratorna bolest; Sada imamo više mlađih pacijenata, između 20. i 30. i 40. godine!

Autor:Srna

Preporučeno

Epidemiolog Branislav Tiodorović kaže da virus može napasti svakoga, a sada su na udaru mladi jer su oni u najvećoj cirkulaciji, ali da vjeruje da dolazi do smirivanja, jer se više poštuju mjere, maska, distanca, dezinfekcija.

Direktor Centra za anesteziologiju i reanimatologiju Kliničkog centra Srbije Nebojša Lađević rekao je da u odnosu na prvi pik virusa korona sada ima više pacijenata sa teškom kliničkom slikom.

“Sada imamo više mlađih pacijenata, između 20. i 30. i 40. godine, čak su i oni na mehaničkoj ventilaciji, tako da niko nije pošteđen”, izjavio je Lađević.

Upravo se čita:  Žena iz BiH uhvaćena u pljački kampera u Njemačkoj: Tročlana banda privedena

On je rekao da na mehaničkoj ventilaciji ima pacijenata koji je 1994. godište ili 2001. godište, te da je zato potreban oprez.

“Što je više oboljelih imamo više i pacijenata sa težom klinikom slikom. Oni koji se na vrijeme jave mi uspjevamo da zadržimo tu bolest, da ne dođu na respiratore. Do sada imamo jedno desetak posto onih koje smo odvojili od respiratora”, rekao je Lađević za RTS.

Upravo se čita:  Vozač kamiona iz BiH učestvovao u jezivoj nesreći u Austriji: Nakon sudara buknuo požar, jedna osoba poginula

Epidemiolog Branislav Tiodorović je rekao za “Blic” da se drugi talas može očekivati na jesen, ali da će ga Srbija dočekati spremnije na više nivoa.

On je dodao da virus može napasti svakoga, a sada su na udaru mladi jer su oni u najvećoj cirkulaciji, ali da vjeruje da dolazi do smirivanja, jer se više poštuju mjere, maska, distanca, dezinfekcija.

“Ovo više nije respiratorna bolest, ovo što mi sada vidimo je sistemska bolest. Dolazi do tromboze krvnih sudova, onda to proizvodi moždane udare, srčane udare, to se odnosi na ljude koji imaju hroničnu bolest. Bolesti svakako mogu biti zastupljene i kod mlađih ljudi, pa korona izazove komplikacije“, rekao je on.

Upravo se čita:  Vozač kamiona iz BiH učestvovao u jezivoj nesreći u Austriji: Nakon sudara buknuo požar, jedna osoba poginula

Tiodorović je dodao da je prva informacija bila da se viru prenosi kapljičnim putem, da na razdaljini od metar i po pada dole zbog težine, ali da sada postoji još jedna informacija – da se prenosi i vazduhom.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Profesor Vedran Zubić protiv rudarenja: Njemačka ima najveće zalihe litija, ali će ugovor potpisati sa Srbijom

Olaf Scholz, njemački kancelar, dolazi u Srbiju s namjerom da ugovori rudarenje litija, što je prije dvije godine na...

Još vijesti za vas