Srijeda, 24 travnja, 2024

Pada najbolja Vlada?!

Preporučeno

Za ovaj saziv Vlade, do promjene većine, i sam federalni premijer Nermin Nikšić bezbroj puta je rekao da radi najbolje od svih dosadašnjih saziva

Parlamenta Federacije
Foto: Arhiv

U samo nekoliko dana o nepovjerenju Vladi će se glasati u oba doma
Na današnjoj vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH glasaće se, a prema omjeru snaga i izglasati nepovjerenje sadašnjem sazivu Vlade FBiH. Biće to prva federalna Vlada kojoj je u istoriji BiH od 1992. do danas izglasano nepovjerenje.
O nepovjerenju Vladi glasaće se u petak i u Domu naroda, gdje je za očekivati određena usporavanja i to u vidu potezanja zaštite vitalnog nacionalnog interesa. Za ovaj saziv Vlade, do promjene većine, i sam federalni premijer Nermin Nikšić bezbroj puta je rekao da radi najbolje od svih dosadašnjih saziva.

Sporan termin

Inicijativu za izglasavanje nepovjerenja sadašnjem sazivu Vlade FBiH podnijelo je predsjedavajućem Predstavničkog doma 10. januara 56, od ukupno 98 federalnih poslanika iz stranaka nove parlamentarne većine (SDPBiH, SBBBiH, HDZBiH i HDZ 1990). Oni tvrde da sadašnji saziv Vlade ne odražava volju građana izraženu na opštim izborima 2010, te da nemaju podršku nove parlamentarne većine.

Upravo se čita:  Osim Selmanovića i Memije: Hapse se specijalci FUP-a koji su čuvali Edina Gačanina u Sarajevu, privodi se i visokopozicionirani šef policije!?

U sadašnjoj Vladi sjedi i osam ministara iz SDA, HSP-a i NS Radom za boljitak, stranaka koje su od opštih izbora 2010. zajedno sa SDP-om BiH činile većinu u FBiH sve do kraja maja 2012, kad je SDP napustio tu koaliciju i oformio novu sa SBB-om i dva HDZ-a. Nova parlamentarna većina Vladi zamjera neredovan dolazak na sjednice Parlamenta, a osam ministara iz bivše većine optužuju za opstrukcije rada Vlade FBiH.

Predstavnicima SDA, HSP-a i NS Radom za boljitak sporan je današnji termin održavanja sjednice, jer smatraju da nije prošlo propisanih 30 dana od kada je Vlada FBiH zaprimila prijedlog za izglasavanje nepovjerenja, jer je taj akt nekoliko puta protokolisan kad je proslijeđen iz Predstavničkog doma u Vladu – što u kabinetu premijera, što na raznim vladinim protokolima. Za očekivati je da opozicija na današnjoj sjednici problematizuje termin sazivanja vanredne sjednice i poslovničkih odredbi. Vlada FBiH nije se dosad izjasnila o prijedlogu za izglasavanje nepovjerenja, ali će na današnjoj sjednici biti omogućeno da se premijer poslanicima obrati u ime Vlade.

Upravo se čita:  Akcija “Piramida”: Više od 150 policajca vrši pretrese na 16 lokacija u BiH

Za samo dva dana, u petak, o nepovjerenju Vladi će se glasati i u Domu naroda Parlamenta FBiH, jer je 35 delegata, pripadnika nove većine, 15. januara, također, podnijelo inicijativu za izglasavanje nepovjerenja. No, za očekivati je da će dvotrećinska većina Kluba Bošnjaka u petak pokrenuti proceduru zaštite vitalnog nacionalnog interesa. U slučaju pokretanja te procedure konačnu odluku treba donijeti Vijeće za zaštitu vitalnih interesa Ustavnog suda Federacije BiH, koje je godinama nepopunjeno.

Biće i sudija

Koliko je novoj većini stalo do smjene Vlade pokazuje i činjenica da su se dva potpredsjednika Federacije Mirsad Kebo i Svetozar Pudarić, nakon godina nesuglasica oko prijedloga sudija za Ustavni sud FBiH, konačno krajem prošle sedmice uspjeli usuglasiti. Doduše, Kebo je promijenio kandidata kojem je ranije dao suglasnost, te ovaj put kandidovao Šahbaza Džihanovića kao sudiju Ustavnog suda FBiH ispred Bošnjaka. Pudarićev prijedlog je ostao Mladen Srdić.

Upravo se čita:  Delegacija EU u BiH osudila negiranje genocida u Srebrenici: U Evropi nema mjesta revizionizmu i veličanju ratnih zločinaca

Odranije je Dragica Dragičević prijedlog za sutkinju iz reda Hrvata. Sad se čeka da predsjednik FBiH Živko Budimir donese odluku o imenovanju te je proslijedi u Dom naroda na potvrđivanje. Nije na odmet spomenuti da je Pudarić prvenstveno tražio dodatna pojašnjenja od VSTV-a za Lidiju Korać, koja nije stavljena na listu kandidata, te da posljednji put nije htio dati svoju suglasnost na kandidate iz reda Bošnjaka i Hrvata. Očigledno je kako je Kebin izlazak iz SDA doveo do Pudarićeve popustljivosti.

Izvor: Oslobođenje

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Sretan kraj potrage: Pronađena Tijana koja je nestala u martu

Tijana Simić koja je 13. marta nestala na Karaburmi pronađena je, što je potvrdila njena sestra na društvenim mrežama....

Još vijesti za vas