Petak, 1 prosinca, 2023

Padaju rekordi: Izvoz oružja iz BiH nikad nije bio veći, pronđeni i novi kupci

Za cijelu prošlu godinu izvoz je iznosio 253 miliona KM. Ako se nastavi trend iz prvih devet mjeseci, ovaj iznos će biti uveliko premašen i 2023. će biti rekordna godina.

Preporučeno

Izvoz oružja, municije i eksploziva iz Bosne i Hercegovine nikad nije bio veći, i može se vidjeti da će ove godine biti zabilježen rekord, piše BiznisInfo.ba.

U prvih devet mjeseci vrijednost izvoza oružja i municije iz BiH iznosila je 218,7 miliona KM, što je za oko 20 posto više nego u istom periodu prošle godine.

Za cijelu prošlu godinu izvoz je iznosio 253 miliona KM. Ako se nastavi trend iz prvih devet mjeseci, ovaj iznos će biti uveliko premašen i 2023. će biti rekordna godina.

Najveći kupac ove godine su Sjedinjene Američke Države sa 71,3 miliona KM, a zanimljivo je da je na drugom mjestu Bugarska u koju smo izvezli ove robe u vrijednosti od 27,3 miliona KM. Bugarska prošle godine nije bila ni među prvih deset kupaca.

Upravo se čita:  Šta nose izmjene Zakona o PDV-u: Olakšice za više od 6.200 obveznika?

Slijede Turska (26,2 miliona KM), Saudijska Arabija (15,4 miliona KM), Malezija (11,2 miliona) i Srbija (9,2 miliona KM).

Ovoj statistici treba dodati još jednu sličnu vrstu proizvoda koji se vode odvojeno, a to su eksplozivi i protietički proizvodi.

Njih smo ove godine izvezli u vrijednosti od skoro 59 miliona KM. Tu nam je najveći kupac Srbija sa 12,2 miliona KM.

Upravo se čita:  Misteriozni investitor stekao veliki udio u bh. firmi namjenske industrije. Sakrio se iza skrbničkog bankovnog računa

Redoslijed pet najvećih izvoznika oružja nije se mijenjao: nakon SAD-a slijede Rusija, Francuska, Kina i Njemačka.

Međutim, Amerikanci su u četverogodišnjem razdoblju povećali izvoz za dodatnih 14 posto i sada na njih otpada čitavih 40 posto globalnog izvoza oružja.

Francuska je povećala svoju prodaju za čak 44 posto i učvrstila se na trećem mjestu.

Europske su države u posljednje četiri godine (2018.-2022.) nabavile 47 posto više oružja iz uvoza nego u četiri godine prije toga (2013.-2017.). Europske članice NATO-a povećale su uvoz naoružanja za čak 65 posto.

Glavni je razlog za rast kupovine stranog oružja je rat u Ukrajini. To je tu zemlju u prošloj godini dovelo na treće mjesto u svijetu po uvozu oružja. SIPRI u izvještaju analizira sve “transfere naoružanja”, pod čime podrazumijeva i kupovinu i besplatnu vojnu pomoć koja se stavlja na raspolaganje Kijevu.

Upravo se čita:  Poslodavci apeluju da se ne povećava cijena električne energije privrednim društvima u FBiH

Institut potom procjenjuje vrijednost tog naoružanja. Zbog toga ispada da je SAD prošle godine, uprkos velikoj vojnoj pomoći Ukrajini, veću vrijednost oružja izvezao u Kuvajt, Saudijsku Arabiju, Katar i Japan. Te su zemlje, naime, kupile najmodernije američke skupe sisteme. A u Ukrajinu mahom ide polovno oružje iz američkog arsenala, čija je vrijednost manja.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Poslodavci apeluju da se ne povećava cijena električne energije privrednim društvima u FBiH

Odluka Vlade FBiH kojom se u skladu sa novim Zakonom o električnoj energiji, proglašava stanje ugrožene sigurnosti snabdijevanja električnom...

Možda vas zanima i ovo