Srijeda, 24 travnja, 2024

‘Pale’ vođe auto-mafije u BiH

Preporučeno

U akciji koju su juče sprovele policijske agencije u BiH kodnog naziva “Trebević” uhapšeno je 10 osoba osumnjičenih da su bili organizovana grupa auto-mafije koja je odgovorna za krađu više desetina luskuznih automobila u BiH.

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

“Najzvučnija” imena koja su “pala” u akciji su Predrag Spaić, sin Ratomira – Rate Spaića, koji je ubijen u martu 2006. godine, te Nijaz – Nisko Karkelja, jedan od vođa navijačke grupe “Manijaci” iz Sarajeva. Karkelja i Spajić, koji su označeni kao organizatori krađa automobila, u više navarata su hapšeni zbog teških krivičnih djela, od napada na policiju do obračuna sa drugim kriminalnim grupama.

Karkelja se vodi i kao jedan od posljednjih “kumova” iz starog sarajevskog podzemlja, koji je godinama uspijevao da izbjegne sudbinu prethodnika Ramiza Delalića Ćele, Ismeta Bajramovića, Taiba Torlakovića i drugih.

Upravo se čita:  Edhem Bičakčić: Elektroprivreda BiH se neodgovorno ponašala, ne možete prodavati jeftinije struju nego što vas košta

Karkelja je prozivan i kao direktni izvršilac atentata na Jozu Leutara, nekadašnjeg zamjenika ministra unutrašnjih poslova Federacije BiH, ali istraga do danas nije okonačana. Zanimljivo je da je Vlada Federacije BiH u oktobru prošle godine Karkelju stavila na spisak imena za ratno priznanje “Medalja otpora”.

U Kantonalnom sudu u Sarajevu u toku je suđenje Karkelji i Spaiću, takođe zbog krađa automobila.

U akciji sprovedenoj u Zvorniku juče su uhapšena braća Srđan i Mićo Mitrović, odranije poznati po krađama vozila. U Istočnoj Ilidži uhapšen je Dalibor Vasković.

MUP RS je tokom akcije pretresao sedam lokacija, a tokom pretresa oduzeta je određena količina dokaznog materijala koji je predat Tužilaštvu BiH.

Upravo se čita:  Bećirović i Komšić razgovarali s generalnim sekretarom UN-a Antóniom Gutteresom u New Yorku

Na području Hercegovine uhapšeni su Miroslav Čepo i Ivica Polac, pretreseni su objekti, među kojima i autootpad u mjestu Tiholjina.

Među uhapšenima je i Sanjin Adžiabdić, koji je ranije, takođe, dovođen u vezu sa krađama automobila.
Akcija “Trebević” sprovedena je u Istočnom Sarajevu, Zvorniku, Mostaru, Grudama i Sarajevu. U njoj je učestvovalo nekoliko stotina službenika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH, te MUP-ova RS, Kantona Sarajevo i Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Cilj akcije bio je razbijanje organizovanih kriminalnih grupa koje su se bavile krađom i preprodajom vozila.

Do zaključenja današnjeg broja “Nezavisnih” akcija i pretresi nisu bili završeni.

Upravo se čita:  Potukle se sestre u Cazinu, jedna završila u bolnici, druga u pritvoru

Željka Kujundžija, portparol SIPA, saopštila je juče da je u pretresima pronađeno nekoliko ukradenih automobila, od kojih je većina bila rastavljena u dijelove. Jedno vozilo je, ipak, pronađeno u komadu.

“SIPA je tokom pretresa izvršenih na pet lokacija zaplijenila automobil, dijelove ukradenih automobila, krivotvorenu dokumentaciju za ukradena vozila, mobilne telefone, SIM kartice, te dvije automatske puške i municiju”, navela je portparol SIPA.

Osumnjičeni Spaić i ranije je bio hapšen zbog krađa luskuznih vozila, a posljednja akcija u kojoj je uhapšen bila je “Kum” u januaru 2011. godine.
Sumnja se da su osumnjičeni krađama vozila i njihovom daljom preprodajom zaradili više stotina hiljada KM.

(Nezavisne)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Sretan kraj potrage: Pronađena Tijana koja je nestala u martu

Tijana Simić koja je 13. marta nestala na Karaburmi pronađena je, što je potvrdila njena sestra na društvenim mrežama....

Još vijesti za vas