Četvrtak, 8 lipnja, 2023

‘Pale’ vođe auto-mafije u BiH

Nemojte propustiti

U akciji koju su juče sprovele policijske agencije u BiH kodnog naziva “Trebević” uhapšeno je 10 osoba osumnjičenih da su bili organizovana grupa auto-mafije koja je odgovorna za krađu više desetina luskuznih automobila u BiH.

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

“Najzvučnija” imena koja su “pala” u akciji su Predrag Spaić, sin Ratomira – Rate Spaića, koji je ubijen u martu 2006. godine, te Nijaz – Nisko Karkelja, jedan od vođa navijačke grupe “Manijaci” iz Sarajeva. Karkelja i Spajić, koji su označeni kao organizatori krađa automobila, u više navarata su hapšeni zbog teških krivičnih djela, od napada na policiju do obračuna sa drugim kriminalnim grupama.

Karkelja se vodi i kao jedan od posljednjih “kumova” iz starog sarajevskog podzemlja, koji je godinama uspijevao da izbjegne sudbinu prethodnika Ramiza Delalića Ćele, Ismeta Bajramovića, Taiba Torlakovića i drugih.

Upravo se čita:  Komšić, Helez i Murphy nakon preleta američkog bombardera: Zastrašivanje nije cilj

Karkelja je prozivan i kao direktni izvršilac atentata na Jozu Leutara, nekadašnjeg zamjenika ministra unutrašnjih poslova Federacije BiH, ali istraga do danas nije okonačana. Zanimljivo je da je Vlada Federacije BiH u oktobru prošle godine Karkelju stavila na spisak imena za ratno priznanje “Medalja otpora”.

U Kantonalnom sudu u Sarajevu u toku je suđenje Karkelji i Spaiću, takođe zbog krađa automobila.

U akciji sprovedenoj u Zvorniku juče su uhapšena braća Srđan i Mićo Mitrović, odranije poznati po krađama vozila. U Istočnoj Ilidži uhapšen je Dalibor Vasković.

MUP RS je tokom akcije pretresao sedam lokacija, a tokom pretresa oduzeta je određena količina dokaznog materijala koji je predat Tužilaštvu BiH.

Upravo se čita:  Američki bombarderi koji su preletili BiH imali bliski susret sa ruskim lovcem

Na području Hercegovine uhapšeni su Miroslav Čepo i Ivica Polac, pretreseni su objekti, među kojima i autootpad u mjestu Tiholjina.

Među uhapšenima je i Sanjin Adžiabdić, koji je ranije, takođe, dovođen u vezu sa krađama automobila.
Akcija “Trebević” sprovedena je u Istočnom Sarajevu, Zvorniku, Mostaru, Grudama i Sarajevu. U njoj je učestvovalo nekoliko stotina službenika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH, te MUP-ova RS, Kantona Sarajevo i Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Cilj akcije bio je razbijanje organizovanih kriminalnih grupa koje su se bavile krađom i preprodajom vozila.

Do zaključenja današnjeg broja “Nezavisnih” akcija i pretresi nisu bili završeni.

Upravo se čita:  U Višegradu proglašeno stanje elementarne nepogode: Jaka kiša odnijela puteve i aktivirala klizišta

Željka Kujundžija, portparol SIPA, saopštila je juče da je u pretresima pronađeno nekoliko ukradenih automobila, od kojih je većina bila rastavljena u dijelove. Jedno vozilo je, ipak, pronađeno u komadu.

“SIPA je tokom pretresa izvršenih na pet lokacija zaplijenila automobil, dijelove ukradenih automobila, krivotvorenu dokumentaciju za ukradena vozila, mobilne telefone, SIM kartice, te dvije automatske puške i municiju”, navela je portparol SIPA.

Osumnjičeni Spaić i ranije je bio hapšen zbog krađa luskuznih vozila, a posljednja akcija u kojoj je uhapšen bila je “Kum” u januaru 2011. godine.
Sumnja se da su osumnjičeni krađama vozila i njihovom daljom preprodajom zaradili više stotina hiljada KM.

(Nezavisne)

Pročitajte još

Izdvajamo

Podignuta optužnica protiv troje ljekara zbog smrti djevojčice Džene Gadžun

Suad Rožajac tereti se za teška krivična djela protiv zdravlja ljudi, u vezi sa krivičnim djelom nesavjesno liječenje. Nina...

Možda vas zanima i ovo