Petak, 24 svibnja, 2024

Panika među roditeljima u Sarajevu – Dvije djevojčice prijavile navodni pokušaj otmice na Alipašinom Polju: Tvrde da su ih pokušali namamiti da uđu u crni kombi

Autor:Source.ba

Preporučeno

Iz MUP-a KS su apelovali na sugrađane da se suzdrže od dijeljenja neprovjerenih informacija koje mogu izazvati strah i uznemirenost građana Kantona Sarajevo.

Prije nekoliko dana, pometnju na društvenim mrežama je izazvala objava koja se širila o navodnom pokušaju otmice tri dječaka kod Osnovne škole na Pofalićima.

Naknadnim provjerama, ove tvrdnje su se ispostavile kao netačne. Iz MUP-a KS su tada saopćili sljedeće:

“Oko 14.15 sati danas na poziv direktorice Osnovne škole Pofalići, ulica Ivanjska, policijski službenici PU Novo Sarajevo su izašli na teren, u prostorije ove osnovne škole, gdje su zatekli odgovorno osoblje škole, te troje učenika u pratnji roditelja. Tom prilikom, policijskim službenicima je saopćeno da se troje djece koja pohađaju peti razred ove škole, kretalo trotoarom ulice Drinska oko 13.00 sati, te kod skretanja u ulicu Pofalićka se na kolovozu nakratko zaustavilo motorno vozilo iz kojeg je izašla jedna ženska osoba, te se obratila djeci, nakon čega su se djeca trčećim korakom udaljila sa tog mjesta. Predmetna ženska osoba nije slijedila djecu”, navode iz MUP-a KS.

Upravo se čita:  Kalesija bogatija za tri doktora medicine: U samo deset dana diplomirale Alisa, Lejla i Nerma

Policijski službenici su, dalje dodaju, poduzeli mjere i radnje iz svoje nadležnosti, te nije utvrđeno da je bilo protivpravnih radnji.

Na kraju su apelovali na sugrađane da se suzdrže od dijeljenja neprovjerenih informacija koje mogu izazvati strah i uznemirenost građana Kantona Sarajevo.

Danas nove tvrdnje, samo sa druge lokacije u Sarajevu.

Naime, kako prenosi Raport, dvije učenice koje pohađaju Osnovnu školu “Fatima Gunić” u naselju Alipašino Polje prijavile su roditeljima da su ih sinoć oko 17 sati, po završetku nastave nepoznate osobe pokušale namamiti da uđu u crni kombi, koji je prema njihovim tvrdnjama bio parkiran ispred škole.

Roditelji tvrde da su djevojčice kazale da je ispred škole bilo više kombija, a da su se njima obratila dvojica nepoznatih muškaraca i jedna žena.

Upravo se čita:  Oklopna vozila MUP-a RS na ulazu u Srebrenicu

O svemu je obaviještena i policija.

Portparolka MUP-a KS Mersiha Novalić je istom mediju kazala da ne raspolažu tim informacijama, dok su iz navedene osnovne škole kazali da su razgovarali sa policijom, te da će se naknadno oglasiti saopćenjem za javnost.

Elma Dizdarević iz Vijeća roditelja Kantona Sarajevo nam je rekla da Vijeće prati sva ova dešavanja, koja, kako je rekla, imaju za cilj uznemirenost roditelja.

“A ustvari direktno su usmjerene prema samim roditeljima i ovim putem Vijeće se primarno obratilo prema Ministarstvu unutrašnjih poslova KS još i ranije sa jednim zahtjevom, gdje smo zatražili povećanu sigurnost naših učenika oko samih škola i na svim mjestima gdje se skuplja veći broj djece. Nevezano samo za pojavu ovih informacija oko otmica, koje se u suštini ispostave kao neistinite i da su to informacije koje imaju za cilj da naprave pometnju i da naprave opštu uznemirenost kod samih roditelja. Djeca su, što se kaže, najranijivija kategorija i roditelji jako brzo reaguju. Ja ovim putem apelujem, između ostalog, na MUP KS da apel koji smo poslali prema njima, proslijede prema svim PU stanicama u KS i da primarno očekujemo da se poveća sigurnost oko samih škola i na mjestima gdje se okuplja veći broj djece, odnosno, gdje imamo veći broj djece na jednom mjestu. Samim roditeljima apelujem da svaki natpis, a već smo ranije to prošli kada su bile situacije oko dojava bombi upravo u ovom periodu prošle godine. Sve se to radi da se uznemire roditelji a ustvari znate i sami kako roditelji reaguju kada su u pitanju sama djeca”, kazala je Dizdarević u razgovoru Source portalu.

Izdvajamo

Izdvajamo

Ovo je nastradali mladić: Motociklista poginuo u sudaru kod Laktaša

U teškoj saobraćajnoj nesreći rano jutros kod Laktaša poginuo je motorista Kristian Daić (35) iz Bosanskog novog (Novog Grada). Nesreća...

Još vijesti za vas