Utorak, 25 lipnja, 2024

Panika zbog zmija otrovnica: Stavljajmo sumpor, palimo krpe, previše ih je

Preporučeno

HRVATSKA - Ako ste mu blizu, upozorit će vas najprije siktanjem, ali dođete li preblizu, tada ova zmija opravdava svoje ime.

Susreti sa zmijama širom zemlje sada su uobičajena pojava, no čini se kako se ljudi nikako ne mogu naviknuti da ih vide. Potvrda je tome nova objava u Facebook grupi ‘Zavazda Konavle‘ koja prikazuje fotografiju poskoka s Radovčića (Hrvatska).

– Stavljajmo sumpor, palimo krpe, zatvarajmo vrata od auta. Ima ih previše – upozorava administratorica grupe Kate Bećir.

U Hrvatskoj je 15 vrsta zmija, rekla je nedavno za Dubrovački herpetologinja Ivona Burić iz udruženja Hyla. Među njima su tri otrovnice odnosno ljutice: poskok, riđovka i žutokrug. Za poskoka je iznijela i jednu slabije poznatu posebnost:

Upravo se čita:  Crna Gora podigla optužnicu protiv policajca zbog ratnog zločina u BiH

– Poskok može dolaziti u različitim bojama i može imati različitu cik-cak šaru. Od svjetlosivih, sivih, smećkastih do narandžastih varijanti a tako im varira i pruga od svjetlije sive do tamno smeđe i crne. Generalno su zdepaste zmije, kraćeg tijela u odnosu na druge vrste. Treba znati i da su otrovnice poprilično mirne u odnosu na druge vrste, napadaju isključivo kad se osjećaju ugroženo, primjerice kad ste preblizu nje ili ste joj na putu do skloništa. Tada zna reagirati tako što pruži svoje tijelo naprijed i može vas ugristi. Dobro je što otrovnica ne ispušta cijeli otrov jer treba vremena da ga ponovno napravi zato ga štedi – pojasnila je ova magistra ekologije. Dodala je kako je poskok, zapravo, daleko manje agresivan nego neke neotrovnice.

Upravo se čita:  Vučić poručio policiji: Spremite se, slijedi težak period

– Ako ste mu blizu, upozorit će vas najprije siktanjem, ali dođete li preblizu, tada ova zmija opravdava svoje ime. Postoje takozvani suhi ugrizi gdje poskok neće ni ispustiti otrov kao i oni opasni pravi ugrizi – kazala je sagovornica.

Stručnjaci ističu kako je u susretu sa zmijom, bila ona otrovnica ili ne, najbolje učiniti isto što i u susretu s bilo kojom drugom divljom životinjom – maknuti se i pustiti je da ode svojim putem. Nije je potrebno snimati, a posebno je loša ideja to činiti dok je, kao nedavno jedan muškarac u Dalmatinskoj zagori, gurkamo štapom. Divlje životinje u većini slučajeva neće napasti prve i to će napraviti jedino ako su ugrožene ili brane svoje mlade.

Upravo se čita:  Drama u školi: Učeniku zaključio četiri, pa došla majka i zaprijetila

U ovom slučaju, zmija napada samo ako je ona sama ugrožena. Inače su aktivni noću, a danju spavaju, tako da je moguće kako je ovog poskoka netko potjerao s mjesta na kojem je blaženo snivao, pa je bio u potrazi za drugim mjestom za odmor, piše Dubrovački vjesnik.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Sankcioniranim firmama ‘povezanim s porodicom Dodik’ prijete raskidi ugovora

Četiri institucije i jedno javno poduzeće iz Bosne i Hercegovine potvrdili su za Radio Slobodna Evropa (RSE) da mogu...

Još vijesti za vas