Srijeda, 17 srpnja, 2024

Pariz pozvao na oslobađanje Julije Timošenko

Preporučeno

Francuska je pozvala u utorak na oslobađanje Julije Timošenko, tražeći od Ukrajine da “preduzme odgovarajuće mjere” nakon presude Evropskog suda za ljudska prava (CEDH) koji je osudio nelegalnim zatvaranje bivše ukrajinske premijerke.

julija-timosenko– Pozivamo Ukrajinu da preduzme odgovarajuće mjere nakon ove presude, kao što je obećala da će uraditi i respektujući svoju riječ, ona će dokazati svoju privrženost poštivanju ljudskih prava i pravne države – izjavio je Phipippe Lalliot, glasnogovornik Quai d’Orsaya na novinskoj konferenciji.

– Pozivamo na oslobađenje Timošenko – rekao je on, naglasivši još jednom “nepravedan i politički orijentiran karakter intenzivnog procesa bivšoj premijerki i drugim bivšim ukrajinskim zvaničnicima.

Evropski sud za ljudska prava presudio je u utorak u korist Juliji Timošenko, zatvorenoj od 2011. godine, ocijenivši jednoglasno
“svojevoljno i protuzakonito” privremeno zatvaranje 2011. godine.

Sudije u Strazburu su osudile Ukrajinu za četiri kršenja osnovnih ljudskih prava Julije Timošenko. Sud je “posebno naglasio da je privremeno zatvaranje Timošenko bilo proizvoljno”.

(Fena)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Probijen tunel Golubinja – najduži tunel na Koridoru Vc

Na dionici Poprikuše - Nemila na Koridoru Vc, u srijedu, 17.07.2024. je svečano završen proboj lijeve cijevi tunela Golubinja,...

Još vijesti za vas