Petak, 12 travnja, 2024

Parlament FBiH dat će konačnu riječ: Da li je moguće povećanje plata radnicima u realnom sektoru do 400 KM?

Preporučeno

Na povećane neto plate, privredna društva i obrtnici plaćali bi samo umanjene doprinose za PIO, što bi omogućilo da ukupno povećanje plate ide direktno radnicima.

Povećati plate radnicima u realnom sektoru u FBiH od 100 do 400 KM kroz izmjene Zakona o doprinosima i Zakona o porezu na dohodak, inicijativa je koju je pokrenulo Udruženje poslodavaca FBiH preko ovlaštenih predlagača zakona, a o čemu će konačnu riječ dati Parlament FBiH.

NEMA GUBITAKA

Kako je obrazloženo, na povećane neto plate, privredna društva i obrtnici plaćali bi samo umanjene doprinose za PIO, što bi omogućilo da ukupno povećanje plate ide direktno radnicima.

– Osnovica bi bila prosjek zadnja tri mjeseca (izostavili smo decembar), da to bude referentna plata pojedinačno za svakog radnika. Znači, da osnovica do kojeg se plaćaju puni doprinosi, kako su se i dosad plaćali, tako da fondovi PIO i zdravstvo ne bi gubili prihode, a da onda povećanje sa te plate do 400 KM bude oporezivo sa smanjenim doprinosima. Mi smo mislili da to bude 11 posto na PIO, tako da bi to ušlo u osnovicu radnicima za obračun penzije. Namjera je da to starta od januarske plate i pojedini federalni poslanici su to prihvatili kao svoj prijedlog i uputili u proceduru. Zatraženo je mišljenje Vlade FBiH i nadam se da bi to trebali razmatrati na sjednici Predstavničkog doma 25. januara ili najkasnije početkom februara, kaže za Oslobođenje Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH.

Upravo se čita:  Tužilaštvo HNK u vezi slučaja Stolac: Identificirano i lišeno nekoliko osoba

U nastavku razgovora je prijedlog privrednika ilustrovao ciframa.

– Poslodavac koji poveća platu za 400 KM plaća državi još 200 KM i to je ukupno opterećenje 650 KM bez poreza na dohodak, koji je još oko 30 KM. Po ovom bi praktično bilo plaćeno nešto manje od 50 KM. Znači, na 400 KM je 50 KM doprinosa, znači da bi puno više novca otišlo radnicima, a s druge strane fondovi ne bi izgubili prihode. Mi smo ovo zamisli za privredna društva i obrte, nije obuhvaćen javni sektor. Koliko će se podizati plata radnicima, stvar je procjene, koliko je ko u mogućnosti. Mora se ići preko minimalne plate, a sve ostalo je stvar mogućnosti firme. S obzirom na niske doprinose, zasigurno će se to povećavati i radnik će procentualno dobiti više, naglasio je Smailbegović, dodajući da su spomenute izmjene i dopune zakona usaglašene sa Savezom samostalnih sindikata BiH, odnosno sa sindikatima iz realnog sektora.

Upravo se čita:  Svadba u Vogošći: Mladi Rožajac ispalio više hitaca u vazduh, uhapšen je

Premijer FBiH Fadil Novalić, govoreći o ovim zakonima, ističe da su to dva najvažnija akta za naše društvo preko kojih vodi put do povećanja plata.

– Prijedlog Udruženja poslodavaca FBiH je na određeni način zamjena za ova dva zakona i to je jedno rješenje koje je netipično iz više razloga. Netipično je što to trebamo sistemski riješiti, smanjiti obaveze koje mogu dati takav rezultat. S druge strane, ne možemo praviti diskriminaciju spram javnog sektora, jer će se doći do pitanja gdje pripadaju neke kompanije, organizacije… Ja jesam za smanjenje, ali bojim se da je to nezgrapan način, ali u toj diskusiji sam rekao da su oni (UPFBiH) značajan faktor u društvu i imaju pravo predlagati, a Vlada će se izjasniti o tome. Tu tvrdnju da će prihodi biti isti, a da ćemo povećati plate moramo provjeriti kroz budžet, ističe Novalić.

Upravo se čita:  Lijepe vijesti za maturante u ovom dijelu BiH: Dobit će jednokratnu pomoć od 300 KM

TROŠKOVI ŽIVOTA

Zastupnica HDZ-a BiH u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Lidija Bradara nada se da će entitetska vlast biti uskoro uspostavljena kako bi se moglo pristupiti najvažnijim procesima za građane. Ističe da u vrijeme inflacije u kojoj se nalazi BiH, te u vrijeme velike ekonomske krize, zahtjeve poslodavaca o povećanju plate u realnom sektoru treba razmotriti.

– Mi smo uvijek bili partner poslodavcima, ali bilo koji zakon da donosite, on ima posljedice na svim razinama, mirovinski sustav i sve ostalo, ali u svakom slučaju treba donijeti rješenje kako bi se u realnom sektoru svima povećale plaće, kaže Bradara dodajući da se poslodavcima može pomagati i na druge načine kako bi se povećale plate i uhvatio ritam s troškovima cijena života.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Ambasada SAD: Dodik griješi ako misli da će Amerika stajati po strani dok gura BiH ka sukobu

Stvaranje paralelnog izbornog sistema od strane Vlade Republike Srpske (RS) bilo bi neustavno i antidejtonsko, a biračima u RS-u...

Još vijesti za vas