Utorak, 18 lipnja, 2024

Peach o izjavi ruskog ambasadora u BiH: Radi se o prijetnji

Autor:N1

Preporučeno

Regija jos nije pod direktnom ratnom prijetnjom, ali neki politički problemi u regiji mogli bi postati sigurnosni ako se to ne spriječi, upozorio je specijalni izaslanik britanskog premijera Borisa Johnsona za Zapadni Balkan, Sir Stuart Peach, obraćajući se na panel diskusiji “Britanija i Zapadni Balkan u svjetlu rata u Ukrajini” koji se održao jučer u Zagrebu, prenosi N1.

Peach je kazao kako je situacija ozbiljna i teška, te kako je potrebno političke probleme staviti u kontekst.

Radimo zajedno s vlastima, civilnim društvom, svima u regiji kako bi osigurali da se rat u Ukrajini ne proširi, naglasio je.

Podsjetio je kako je regija prošla kroz težak period, kroz vlastiti rat, ali i godine napretka koje se ne smiju izgubiti.

Osvrnuo se i na humanitarnu krizu koja je uslijedila nakon izbijanja rata u Ukrajini, kazavši kako se radi o krizi kakvu nismo vidjeli od ratova 1990-ih.

Upravo se čita:  Trojka podržava OHR: Pozivamo EU i druge partnere da nedvosmisleno stanu iza Visokog predstavnika

“Ovo je nova situacija i moramo na novi način riješiti neke stare probleme”, podvukao je britanski diplomat.

On je kazao kako širom regije postoje bilateralni sporovi, neriješeni poslovi, te da postoji prostor za normalizaciju, navodeći primjer dijaloga između Beograda i Prištine kojeg posreduje Europska unija, a podržava vlast Velike Britanije.

Govoreći o svom imenovanju, podsjetio je kako je dužnost preuzeo prije početka rata u Ukrajini.

“Imamo jake ambasade i odlične ambasadore i timove, imamo sjećanje, historiju, stalno prisustvo u vojnim misijama i UN misijama u regiji, kazao je Peach” i dodao: “Najvažnija poruka je da nam je stalo, da damo nadu novim generacijama, kao i da pomognemo kao međunarodni akter i prijatelj regije da se riješe dugotrajni problemi”.

Peach je nakon preuzimanja dužnosti posjetio glavne gradove u regiji gdje se susreo sa svim visokim zvaničnicima, ali i predstavnicima opozicije, jer, kako je naglasio, “moramo čuti sve glasove”.

Upravo se čita:  Slučaj odavanja počasti u Kalinoviku, rodnom mjestu zločinca Mladića: Je li iko u OSBiH sankcionisan

Ponovo se osvrnuo na probleme u regiji, kazavši kako mnogi od njih nisu novi i vode do ratova 1990-ih pa i dalje.

“Problemi nisu novi, ali možda im je potrebna nova energija i svjež pogled, neki su bilateralni i nije moj posao kao britanskog zvaničnika da ih komentiram, ali možemo pomoći tako što ćemo saslušati”, podvukao je.

Naglasio je kako Velika Britanija nastavlja podržavati demokratske vrijednosti, vladavinu zakona, i ljudska prava u političkom razvoju Bosne i Hercegovine.

Glavna ambicija je, kako je rekao, da se pomogne zemljama u regiji da postignu ciljeve koji se tiču euroatlantskih integracija.

“Velika Britanija je posvećena sigurnosti vaše regije kao i partnerstvu i prijateljstvu kao saveznica Hrvatske”, zaključio je u uvodnom obraćanju.

Komentirajući nedavnu izjavu ruskog ambasadora u Bosni i Hercegovini, vezanu za potencijalno članstvo BiH u NATO-u i odgovor Rusije na takav korak, Peach je kazao kako se radi o čudnoj izjavi koja nije diplomatska.

Upravo se čita:  Počinje sezona kupanja: Cijene dnevnih ulaznica i do 20 KM

“Radi se o prijetnji, a to nije diplomacija, govoreći iz mog iskustva”, naglasio je.

Dodao je kako Rusija širom regije pokušava izvršiti utjecaj putem medijskog vlasništva i energetskog sektora.

“Ne radi se samo o ratištu, ovo je borba, narativ podrške iz Rusije”, rekao je Peach, zaključivši komentar na ovu temu.

Odgovarajući na pitanje o težini problema na Zapadnom Balkanu koje je ranije spomenuo i kako bi ih rangirao, kazao je kako bi bilo pogrešno i neprikladno da ih grupiše po težini, ali je kazao da kako god teški i dugotrajni oni bili, uvijek postoje načini da se pronađe prostor za razgovor.

“Razgovor je bolji od ratovanja”, zaključio je.

Kao jedan od primjera je naveo razgovore o izbornoj reformi u Bosni i Hercegovini, ali je i pozvao domaće političare da se vrate u državne institucije.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

U susret sezoni: Cijena flaširane vode u Dubrovniku oko 10 maraka

Dolazak turista i početak sezone dodatno je povećao cijene u Dubrovniku? Cijene sladoleda variraju ovisno o mjestu. Dok je razlika...

Još vijesti za vas