Utorak, 18 lipnja, 2024

Pelet postao najneisplativije sredstvo za grijanje u Bosni i Hercegovini

Preporučeno

Nije bilo tako davno kada su se građani rado odlučivali za grijanje na pelet zbog prihvatljivih cijena, međutim, sada je situacija sa peletom drugačija.

Visoke temperature ove jeseni odgovaraju građanima, jer prolongiraju grejnu sezonu, dok proizvođačima peleta ne idu u prilog. Neki građani već su spremni za hladne dane, dok drugi čekaju da pripreme ogrjev. Pelet, doskoro jedan od poželjnijih energenata, zbog varijacija na tržištu neki građani mijenjaju za alternativne načine grijanja.

Zbog toga, ali i zbog izgubljenih kupaca u Evropskoj uniji koji su prošle godine, zbog zabrane izvoza, pronašli nove dobavljače, našli su se u problemu proizvođači peleta, piše BHRT.

Upravo se čita:  Potrošačka korpa u maju 2.950 KM, prosječna plata 1.335 KM

Nije bilo tako davno kada su se građani rado odlučivali za grijanje na pelet zbog prihvatljivih cijena, međutim, sada je situacija sa peletom drugačija.

U kotlovnici Sarajlije Mehe Bašića, tone peleta koje Meho posjeduje zaliha su od prošle godine. Sada služe kao rezervni način grijanja jer se Meho već dvije godine grije na struju. Kaže, pelet nije isplativ, čak ni sa nižim cijenama u odnosu na prošlogodišnje.

“Nisam kupovao jer je pelet prošle godine bila tolika cijena da stvarno se to nije isplatilo. Ja sam se 90 odsto grejnog perioda grijao na struju i duplo jeftinije je koštalo nego što bi koštala pelet”, kaže Meho Bašić.

Upravo se čita:  Sud BiH više nema novca za advokate po službenoj dužnosti: Entitetske advokatske komore ogorčene

I građani koji su anketirani spremni su za zimu, većina se griju na drva i struju.

Potražnja za peletom i ogrjevnim drvetom kako na domaćem tako i na stranom tržištu veoma je loša, zbog čega se neki proizvođači odlučuju i na obustavu proizvodnje.

“Kako sada bilježimo visoke temperature, nije još došlo do neke potrebe za grijanjem samim tim nema neke velike potražnje, to je i nas dovelo da radimo sa smanjenim kapacitetima”, ističe menadžer preduzeća Drvosječa Muhamed Helać.

Upravo se čita:  Građani, oprez: U ovom dijelu BiH pojavile su se falsifikovane novčanice, među osumnjičenima i Sarajlija

“Evo i neki od proizvođača koji su bili orjentisani na neke krajeve Italije, na jug Italije konkretno, proizvođači iz Hercegovine imaju jako puno problema, nemaju nikakvih upita čak razmišljaju o obustavljanju proizvodnje”, navodi Goran Ivanović iz Asocijacije certificiranih proizvođača peleta BiH.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Velike gužve na izlazu iz BiH, na ovim graničnim prijelazima se čeka najduže

Na graničnim prijelazima Izačić, Velika Kladuša, Bosanska Gradiška, Gradina i Deleuša duge su kolone putničkih vozila na izlazu iz...

Još vijesti za vas