Utorak, 25 lipnja, 2024

Penzioner (72) osuđen na dvije godine jer je ilegalno dovodio njegovatelje iz BiH

Preporučeno

Ono što je posebno interesantno jeste da je on nastavio sa ovom praksom i nakon što je saslušan u policiji, dakle, znajući da je policija “provalila” njegovu ilegalnu šemu.

Kako pišu njemački mediji, postoje dokazi za 102 slučaja pojedinačnog dovođenja u Njemačku, a penzioner je navodno uzimao proviziju od 100 do 150 eura po njegovatelju

Regionalni sud u njemačkom gradu Laufen osudio je penzionera (72) na dvije godine jer je godinama ilegalno dovodio njegovatelje iz Bosne i Hercegovine.

Cijeli slučaj je otkriven na graničnim prelazima kada su policajci kod njegovatelja pronašli falsifikovana dokumenta, pozivna pisma i ostalu neophodnu dokumentaciju za rad u Njemačkoj, piše “Passauer Neue Presse”, a prenose Nezavisne.

Upravo se čita:  U FBiH od sada će biti drugačiji propisi o zapošljavanju stranaca

Kako pišu njemački mediji, postoje dokazi za 102 slučaja pojedinačnog dovođenja u Njemačku, a penzioner je navodno uzimao proviziju od 100 do 150 eura po njegovatelju. On je osuđen za samo 29 slučajeva, kod kojih postoje nepobitni dokazi. Pored dvogodišnje uslovne kazne, penzioner je kažnjen sa 5.000 eura, a tokom pretresa mu je oduzeto još 16.000 eura.

Ono što je posebno interesantno jeste da je on nastavio sa ovom praksom i nakon što je saslušan u policiji, dakle, znajući da je policija “provalila” njegovu ilegalnu šemu.

Upravo se čita:  Nakon jučerašnjeg nevremena u Banjaluci prijavljeno oštećenja na 30 vozila i nekoliko kuća

Inspektori su ubijeđeni da postoji još veći broj neotkrivenih slučajeva.

Iz policije kažu da je njegovateljima iz BiH ovaj penzioner davao jasne instrukcije šta će reći pri ulasku u zemlju.

Međutim, on je na sudu rekao da je sve učinio iz najbolje namjere, jer je želio pomoći.

“Nisam to radio zbog novca, već sam samo želio pomoći ljudima koji nisu imali novca za profesionalnu njegu”, rekao je on.

Upravo se čita:  Milorad Dodik i kćerka Gorica u duetu zapjevali: "Prokleta je Amerika"

Naime, poučen slučajem svoje majke, kada nije mogao pronaći odgovarajućeg njegovatelja, on je počeo sa ovom šemom, a zatim je i nastavio.

On sam je pravio sve faslifikate: od pozivnih pisama pa do izmjenjenih memoranduma zvaničnih instutucija. Uprkos profesionalno urađenim kopijama, one su otkrivene na čak dva njemačka granična prelaza nakon čega je policija pokrenula istragu.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Nakon što je Dodik najavio ekskluzivni snimak Konakovića, stigao odgovor ministra: Mislim da neće, ali bilo bi dobro da objavi

Nakon što je predsjednik RS Milorad Dodik otkrio da je dobio, kako je kazao, "ekskluzivni snimak" nastupa ministra vanjskih...

Još vijesti za vas