Četvrtak, 18 travnja, 2024

Penzoneri u FBiH još će samo jednu penziju primiti u trenutnim iznosima, evo kolike će biti ubuduće

Preporučeno

Budući da se podaci na osnovi kojih se vrši usklađivanje penzija u Federaciji BiH objavljuju tek u aprilu, još uvijek je nepoznato za koliki će postotak u konačnici penzije biti uvećane

Penzioneri korisnici Federalnog zavoda PIO još će samo jednu penziju, onu za mart, dobiti u visini trenutnih iznosa, nakon čega slijedi ponovno povećanje.

Kao što je i propisano Zakonom o penzionom i invalidskom osiguranju Federacije BiH, penzije se usklađuju 15. aprila svake godine tako da se usklađivanje vrši u visini zbroja 50% postotka porasta potrošačkih cijena i 50% postotka porasta bruto domaćeg proizvoda u Federaciji u prethodnoj godini, a prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, osim penzija ostvarenih u godini u kojoj se vrši usklađivanje, a najviše do stope rasta bruto domaćeg proizvoda u prethodnoj godini.

Akontativno povećanje penzije

Dakle, već će aprilske penzije, koje će se isplaćivati u maju, biti uvećane za određeni postotak. Budući da je zbog razumijevanja teške situacije u kojoj se nalazi najveći broj penzionera u ovom bh. entitetu Vlada Federacije BiH i ove godine donijela odluku o akontativnom povećanju mirovina u visini od 5 posto, već početkom godine u aprilu će uslijediti usklađivanje do konačnog iznosa zbroja 50% postotka porasta potrošačkih cijena i 50% postotka porasta bruto domaćeg proizvoda u Federaciji u prethodnoj godini.

Upravo se čita:  Užas u Sarajevu: Na Bentbaši pronađena beživotna tijela majke i djeteta, nema tragova nasilja

Budući da se podaci na osnovi kojih se vrši usklađivanje penzija u Federaciji BiH objavljuju tek u aprilu, još uvijek je nepoznato za koliki će postotak u konačnici penzije biti uvećane, piše Večernji list.

Neke prethodne projekcije pokazuju kako bi se taj postotak trebao kretati od 6 do 7. Ako bi se u konačnici penzije uvećale za 6 posto, tada bi iznos najniže penzije u ovom bh. entitetu ubuduće iznosio 570 KM, dok bi u slučaju uvećanja od 7 posto iznos ove penzije bio 575,90 KM. Iz Saveza penzionera Federacije BiH u više su navrata istaknuli kako će od Vlade Federacije BiH tražiti izdvajanje dodatnih sredstava za penzionere kako bi se osigurao neki oblik pomoći ovoj populaciji.

Upravo se čita:  Poražavajući podaci: 50 posto djece iz BiH poslije školovanja ide u inostranstvo

Jednokratna pomoć penzionerima / umirovljenicima

Jedan od načina na koji bi se, prema njihovu mišljenju, moglo pomoći ovoj kategoriji stanovništva je osiguranje novca u federalnom budžetu za jednokratnu novčanu pomoć penzionerima. Ističu kako bi najveći iznos pomoći trebao biti dodijeljen onima s najnižim primanjima, odnosno korisnicima minimalnih mirovina, dok bi oni s visokim i korisnici najviših mirovina bili izostavljeni iz ove pomoći.

Drugi način na koji se može pomoći ovoj populaciji je, kako smatraju u Savezu, povećanje iznosa najniže penzije, o čemu će također pokušati naći zajednički jezik s Vladom Federacije BiH.

Upravo se čita:  Danas je u BiH luksuz izgledati pristojno: Porodici za šišanje mjesečno treba 100 KM!?

Najniža penzija za februaru iznosila je 565,18 KM

Inače, prema podacima Zavoda za penziono i invalidsko osiguranje Federacije BiH, najniža penzija za februaru iznosila je 565,18 KM, a zajamčena 674,52 KM. Najviša penzija ostvarena prema Zakonu o MIO (Službene novine 13/18) iznosi 2800 KM, dok najviša penzija ostvarena prema zakonu koji je vrijedio do 1. marta 2018. iznosi 2757,44 KM.

Prosječna penzija korisnika samostalne penzije, a kojih je na isplati za februaru bilo 364.249, iznosila je 710,64 KM. Penzija za februar primilo je 446.659 korisnika, a ukupno potrebna sredstva za isplatu iznosila su oko 285 miliona KM.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Otac maloljetnika koji je ustrijeljen u Starom Gradu nudi 10 hiljada eura za informacije o napadaču

Hilmija Garibović, čiji je maloljetni sin prije mjesec dana bio meta pucnjave u Starom Gradu, danas je ponudio nagradu...

Još vijesti za vas