Petak, 1 ožujka, 2024

Piletina u BiH jeftinija zbog uvoza iz Turske

Preporučeno

Direktor klanice peradi “Perutnina Ptuj” iz Poveliča kod Srpca Velibor Popović naglasio je da će, ukoliko dođe do sniženja cijene sirovina, doći i do dodatnog pada cijene gotovih proizvoda.

Pileće meso u BiH pojeftinilo je proteklih dana za oko deset procenata, a na pad cijena najviše je uticao uvoz jeftine piletine iz Turske.

Istakao je to za “Glas Srpske” potpredsjednik Koordinacije udruženja peradara-živinara BiH i direktor kompanije “Madi” iz Tešnja Edin Jabandžić, naglašavajući da je situacija na tržištu žitarica i dalje izuzetno teška i nepredvidiva.

“Do pada cijene pilećeg mesa došlo je mahom zbog uvoza jeftine piletine iz Turske, koja se ovdje sortira, nakon čega završava na policama marketa, što je za moj pojam donekle ilegalno. S druge strane žitarice, kao najvažniji imput proizvodnje, nisu pojeftinile ni fening i cijene su abnormalno visoke”, rekao je Jabandžić.

Upravo se čita:  Upaljeni svi alarmi: Izvoz struje iz BiH drastično pada

On je istakao da je veoma nezahvalno prognozirati šta će se dešavati sa cijenama piletine u narednom periodu.

“Nažalost, BiH nema vlastitu proizvodnju žitarica i potpuno smo zavisni od stranog tržišta i globalnih kretanja”, naglasio je Jabandžić i dodao da odobreni uvoz kukuruza iz Srbije nije mnogo olakšao domaćim proizvođačima, budući da cijena te žitarice nije smanjena.

Direktor klanice peradi “Perutnina Ptuj” iz Poveliča kod Srpca Velibor Popović naglasio je da će, ukoliko dođe do sniženja cijene sirovina, doći i do dodatnog pada cijene gotovih proizvoda.

Upravo se čita:  Ryanair podiže cijene karata!?

“Kada je riječ o kukuruzu, koji je osnovna žitarica za proizvodnju stočne hrane, u februaru prošle godine cijena tone iznosila je 330 KM, ove godine od 630 do 650 KM, a u prvoj sedmici maja tona kukuruza bila je 730 KM. Problem imamo i sa nabavkom sirovina, a tu je i poskupljenje električne energije od januara za 43 odsto”, rekao je Popović.

Predsjednik Udruženja peradara RS Đuro Cvijić smatra da u narednom periodu neće doći do značajnog pojeftinjenja pilećeg mesa.

“Cijena pilećeg mesa žive vage trenutno iznosi oko tri KM po kilogramu, a kad se na to obračuna klanje, obrada, radnici i sve drugo što prati proizvodnju do momenta prodaje, jasno je da maloprodajna cijena ne može biti znatno niža nego što je sada”, kazao je Cvijić.

Upravo se čita:  FBiH dobija još jednu kompaniju koja će proizvoditi eksploziv

Proteklih mjeseci potrošači u Srpskoj i BiH suočavaju se sa drastičnim poskupljenjem gotovo svih životnih namirnica, a kilogram pilećeg filea, koji je u prosjeku koštao između 10 i 12 KM, u jednom momentu dostigao je čak 16 KM.

Iako je u protekle dvije godine pandemija virusa korona dosta uticala na privredu Srpske, prema riječima Velibora Popovića, u radu klanice “Perutnina Ptuj” nije bilo većih problema.

“Ne možemo se požaliti da smo imali poteškoće jer je prodaja bila zadovoljavajuća, možda čak i iznad očekivanja. To je karakteristično za krizne situacije jer se ljudi trude da prvo obezbijede zalihe hrane i lijekova”, smatra Popović.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Fikret Hodžić nakon odbijanja zahtjeva za odgodu izdržavanja kazne: “Mojim kolegama najbitnija vijest kad ću u zatvor. Valjda trenutno nema ništa bitnije od toga”

Sud BiH odbio je molbu advokata Fahrudina Solaka, suspendiranog direktora FUCZ -a i Fikreta Hodžića, direktora "Srebrene maline", koji...

Još vijesti za vas