Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024

‘Plata KV radnika koji radi dnevnu smjenu je 944 KM, to je ponižavajuće’

Preporučeno

Jedan od načina borbe za ostvarivanje boljih radničkih prava je kolektivni ugovor koji definira materijalni status, ali i bolje uslove rada. Da je to veoma važna stavka za uposlene u realnom sektoru, prepoznali su u Zeničko-dobojskom kantonu i sindikatima metalske industrije.

Preko 3000 radnika ostvaruje benefite kolektivnog ugovora, što je tek mali garant za zadržavanje radne snage u aktuelnom vremenu. No, kako se većinom radi o privatnim kompanijama, do postizanja dogovora za bolji materijalni status radnika nerijetko se dolazi velikim naporima sindikata.

Kako bi znatno unaprijedili status radnika, najveća kompanija metalske industrije na području Zeničko-dobojskog kantona, Arcelor Mittal Zenica u prijedlogu novog kolektivnog ugovora nastoji postići povećanje satnice, plaće, isplatu regresa, ali i dodatne benefite s obzirom na uslove rada.

“Prvo su rudari što se tiče težine posla, drugi smo mi. Plata KV čovjeka koji radi dnevnu smjenu je 944 marke – to je ispod svakog nivoa, to je ponižavajuće s obzirom na to da znamo koliko i kako posluje firma. To je apsurd“, tvrdi Rašid Fetić, predsjednik Sindikata radnika Arcelor Mittala Zenica.

No, ugovaranje prava i obaveza između poslodavca i radnika nerijetko zavisi i od dobre volje poslodavca. Aktuelni kolektivni ugovor za radnike zeničkog Mittala istječe krajem maja, a kada bi mogli biti vođeni pregovori o novom, nismo uspjeli saznati ni mi nakon upita menadžmentu.

„Jednostavno imam osjećaj da se izbjegava nešto – ne znam zašto i kako. Do sad ni jedan kolektivni ugovor nije išao lagano, tako da ne očekujem ni ovaj sad, ali tu smo – mi smo spremni na sve“, poručuje Fetić za Federalnu TV.

Da radnik nije samo trošak za poslodavca, već nasuprot tome, dokazuju i primjeri nekolicine privatnih kompanija metalske industrije koje imaju potpisane kolektivne ugovore, što je ujedno i način zadržavanja radne snage.

„Dobili smo uvećanje plate, naknade koje nemaju karakter plata, definisali smo topli obrok, ubacili prevoz, regres i uvećanje godišnjeg odmora. Potpisivanjem kolektivnog ugovora firma će otvoriti vrata kao budući poslodavac svim dobronamjernim radnicima da mogu zasnovati svoj radni odnos u istoj firmi“, objašnjava Ismir Salkičević, predsjednik Sindikata Pobjede Tešanj.

U većini sindikalnih organizacija kompanija metalske industrije u ovom kantonu zaključeni su kolektivni ugovori kojima su poboljšana materijalna prava za više od 3000 radnika. Prema podacima sindikata, radničke plate u prosjeku su povećane za 11 do 22 posto ili u nekim apsolutnim iznosima od 100 do 150 maraka – što zavisi od kompanije do kompanije.

„Prosječna plata u firmama koje djeluju u Sindikatu metalaca ZDK-a je između 1050 i 1520 maraka – s tim da imamo primjere majstora koji sa određenim dodacima izađu i na 2 i preko 2 hiljade maraka. Je li to dovoljno? Nije“, kaže Kenan Mujkanović, predsjednik Sindikata metalaca ZDK-a.

Sveukupne prilike koje nisu stimulativne za bavljenje biznisom jedan su od uzroka za evidentan problem sve manjeg broja radnika u prerađivačkom sektoru. Uzme li se u obzir da upravo taj sektor privrede, ne umanjujući zasluge drugih, puni budžet, postavlja se pitanje budućnosti domaće industrije.

„Imamo situaciju da je 98 hiljada radnika uposleno u sektoru tgovine. Broj radnika u prerađivačkoj djelatnosti i trgovini je skoro identičan, što jasno ukazuje na zaključak da je isplatnije baviti se trgovinom i maržama nego prerađivačkom djelatnošću. U tom smislu – polako, ali sigurno – dolazi do deindustralizacije BiH“, napominje Mujkanović.

Spremni su zato, kažu metalci, ustupiti povremene aplauze nadležnih koje dobijaju za očuvanje ekonomije u zamjenu za kvalitetan opći kolektivni ugovor koji će utvrditi najnižu cijenu rada i najnižu platu. Uz adekvatnu zaštitu na radu i sigurnost radnog mjesta, tako se može osigurati i dostojanstvo metalaca, ali i drugih radnika u realnom sektoru.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Mladi konobar koji je sve oduševio: Zaposlio sam se da pomognem baki, da njoj bude lakše

Konobar Dušan Đorđević oduševio je region nakon što je travel bloger Kristijan Iličić objavio snimak njega na poslu u...

Još vijesti za vas