Ponedjeljak, 4 prosinca, 2023

Platiti račune ili jesti: Koliko će ograničavanje marži rasteretiti kućne budžete

Autor:BHRT

“Prepisivanje iskustava iz susjednih zemalja je dobro i korisno, ali oni imaju sasvim drugačije mehanizme koje koriste za zaštitu svojih potrošača”

Preporučeno

Svako spuštanje cijena u vrijeme kontinuiranih poskupljenja je dobro došlo. No, koliko će ono stvarno rasteretiti opterećene kućne budžete? Ili je i dalje opravdana bojazan dijela građana od scenarija da bi se moglo birati izmеđu platiti račune ili jesti, piše BHRT.

Sa ispod prosječnom penzijom Banjalučanka, kao i većina penzionera, dobro pazi šta kupuje. Prati akcijske cijene, a sada i markicu Društveno odgovorni. No, nema prevelika očekivanja jer su cijene svakako previsoke u odnosu na primanja. Market koji je posjetila ekipa BHRT-a odlučio se da za akciju Društveno odgovorni izdvoji artikle njihove robne marke, te se mogu ostvariti popusti.

Upravo se čita:  Bh. poslodavci traže više dozvola da zaposle strane radnike: Godišnje mogu zaposliti samo 6.000 radnika

Lista od 19 proizvoda

Na policama je mnogo više označenih artikala, no ono što uočavaju potrošači je da još nema sniženih namirnica za svakodnevnu upotrebu poput mlijeka, mesa, brašna i kruha.

Na listi 19 dodatnih proizvoda koji su predstavljeni u resornom ministarstvu su i mliječni te proizvodi od mesa određenih proizvođača, začini, zamrznuto voće i povrće, sredstva za higijenu i drugi, a na policama bi se trebali naći do kraja sedmice kada očekuju da kampanja u potpunosti zaživi.

Upravo se čita:  Snimak najvećeg mosta u BiH iz dosad neviđene perspektive: Iako je napukao, izgleda impresivno

– Ovo sada kada vidimo spisak namirnica od 19 proizvoda koje smo danas imali priliku vidjeti kroz medije sigurni smo da na žalost neće uticati na poboljšanje životnog standarda odnosno smanjenje troškova osnovnih životnih namirnica, odnosno proizvoda koji ulaze u svakodnevnu upotrebu, kaže Božana Radošević, stručna suradnica za ekonomska pitanja u Savezu sindikata RS.

Čeka se odluka Vlade FBiH

– Prepisivanje iskustava iz susjednih zemalja je dobro i korisno, ali oni imaju sasvim drugačije mehanizme koje koriste za zaštitu svojih potrošača. Uzmimo da danas u Srbiji startuje penzionerska kartica koja omogućava 20 posto sniženje svih cijena ili određenih cijena, dodaje Ostoja Kremenović iz Pokreta potrošača Republike Srpske.

Upravo se čita:  BH Meteo: Noćas će temperature pasti za oko 20 stepeni u odnosu na trenutne!

Sličnom akcijom i Vlada Federacije BiH nastoji odgovoriti na poskupljenja životnih namirnica. Sa trgovcima je dogovoreno ograničavanje cijena za ukupno 34 artikla, a nakon današnjeg sastanka trebalo bi biti poznato i kada će akcija zvanično početi.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Otkrivena lokacija na kojoj je ubijena 14-godišnja djevojčica Vanja

Tijelo djevojčice Vanje G. pronađeno je u selu Brazda, blizu Skoplja. Do mjesta gdje je ubijena dolazi se makadamskim...

Možda vas zanima i ovo