Srijeda, 22 svibnja, 2024

Platiti račune ili jesti: Koliko će ograničavanje marži rasteretiti kućne budžete

Autor:BHRT

Preporučeno

“Prepisivanje iskustava iz susjednih zemalja je dobro i korisno, ali oni imaju sasvim drugačije mehanizme koje koriste za zaštitu svojih potrošača”

Svako spuštanje cijena u vrijeme kontinuiranih poskupljenja je dobro došlo. No, koliko će ono stvarno rasteretiti opterećene kućne budžete? Ili je i dalje opravdana bojazan dijela građana od scenarija da bi se moglo birati izmеđu platiti račune ili jesti, piše BHRT.

Sa ispod prosječnom penzijom Banjalučanka, kao i većina penzionera, dobro pazi šta kupuje. Prati akcijske cijene, a sada i markicu Društveno odgovorni. No, nema prevelika očekivanja jer su cijene svakako previsoke u odnosu na primanja. Market koji je posjetila ekipa BHRT-a odlučio se da za akciju Društveno odgovorni izdvoji artikle njihove robne marke, te se mogu ostvariti popusti.

Upravo se čita:  Kako je Srebrenica ponovo vraćena na globalnu scenu?

Lista od 19 proizvoda

Na policama je mnogo više označenih artikala, no ono što uočavaju potrošači je da još nema sniženih namirnica za svakodnevnu upotrebu poput mlijeka, mesa, brašna i kruha.

Na listi 19 dodatnih proizvoda koji su predstavljeni u resornom ministarstvu su i mliječni te proizvodi od mesa određenih proizvođača, začini, zamrznuto voće i povrće, sredstva za higijenu i drugi, a na policama bi se trebali naći do kraja sedmice kada očekuju da kampanja u potpunosti zaživi.

Upravo se čita:  Procjene UIO BiH: Narednih godina značajan rast prihoda od poreza

– Ovo sada kada vidimo spisak namirnica od 19 proizvoda koje smo danas imali priliku vidjeti kroz medije sigurni smo da na žalost neće uticati na poboljšanje životnog standarda odnosno smanjenje troškova osnovnih životnih namirnica, odnosno proizvoda koji ulaze u svakodnevnu upotrebu, kaže Božana Radošević, stručna suradnica za ekonomska pitanja u Savezu sindikata RS.

Čeka se odluka Vlade FBiH

– Prepisivanje iskustava iz susjednih zemalja je dobro i korisno, ali oni imaju sasvim drugačije mehanizme koje koriste za zaštitu svojih potrošača. Uzmimo da danas u Srbiji startuje penzionerska kartica koja omogućava 20 posto sniženje svih cijena ili određenih cijena, dodaje Ostoja Kremenović iz Pokreta potrošača Republike Srpske.

Upravo se čita:  Prije nekoliko dana FUP spriječio još jedno samoubistvo maloljetnice: "Bojim se da nećemo biti uvijek uspješni"

Sličnom akcijom i Vlada Federacije BiH nastoji odgovoriti na poskupljenja životnih namirnica. Sa trgovcima je dogovoreno ograničavanje cijena za ukupno 34 artikla, a nakon današnjeg sastanka trebalo bi biti poznato i kada će akcija zvanično početi.

Izdvajamo

Izdvajamo

Prije nekoliko dana FUP spriječio još jedno samoubistvo maloljetnice: “Bojim se da nećemo biti uvijek uspješni”

Tim Federalne uprave policije za borbu protiv kompjuterskog kriminala prije dva dana spriječio je samoubistvo maloljetnice na području Tuzlanskog...

Još vijesti za vas