Srijeda, 28 veljače, 2024

Plenković u Predsjedništvu BiH želi vidjeti Kordića?!

Preporučeno

Nacionalovi izvori tvrde i da hrvatski premijer nije zadovoljan Čovićevim partnerstvom s Miloradom Dodikom ali i da je to samo jedna od točaka njegova nezadovoljstva čelnikom HDZ-a BiH

”Andrej Plenković u Predsjedništvu BiH želi vidjeti gradonačelnika Mostara Marija Kordića”, objavio je hrvatski tjednik Nacional.

Tjednik navodi kako se hrvatski premijer nada da bi kandidatura i Kordićeva pobjeda mogle ”otvoriti put ozbiljnijoj i trajnijoj harmonizaciji odnosa” u BiH, a naročito ”proširiti mogućnosti kompromisa Hrvata i Bošnjaka”.

No, kad su pušteni prvi probni baloni oko Kordićeve kandidature za Predsjedništvo BiH, on je to za portal Bljesak.info demantirao rekavši kako je u potpunosti posvećen Mostaru.

Nacional tvrdi da je je iz dobro obaviještenih izvora bliskih HDZ-u proteklog tjedna doznao da je predsjednik hrvatske vlade i HDZ-a spreman podržati inicijativu da HDZ BiH za člana Predsjedništva BiH iz redova hrvatskog naroda kandidira umjerenog političara te stranke mlađe generacije, a ne posljednjeg pripadnika ratne generacije hrvatskih političara u BiH, dugogodišnjeg predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića.

Upravo se čita:  Pozder i Šešum: Imamo puno prirodnog i historijskog blaga za UNESCO

Visoki politički izvor iz HDZ-a o tome je za Nacional rekao: ”On odlično kotira, o tome se naveliko govori, a mnogi ga vide kao najbolje rješenje”.

Tjednik navodi da bi, ukoliko HDZ BiH povuče taj potez, Kordićeva kandidatura mogla otvoriti put i njegovom preuzimanju HDZ-a BiH te konačnom kraju Čovićeve karijere koji je, kako se navodi, ”načet korupcijom” i ”opterećen negativnim teretom”.

Upravo se čita:  Formiranje posebnih odjela: Premijer Nikšić otkrio lokaciju na kojoj bi trebao biti smješten federalni USKOK

”To nije tema, fokus je na Mostaru”, kratak je odgovor koji smo dobili kad smo pokušali načeti priču o onome što se šuška posljednjih dana a to je da mostarski gradonačelnik Mario Kordić ide u utrku za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Taj teret Nacional opisuje ”sumnjama u odgovornost za ratne zločine te optužbama – kojima su se u Čovićevu slučaju bavili i sudovi – za korupciji u gospodarski kriminal, kao i vjerodostojnim svjedočanstvima o enormnom, nikada objašnjenom bogatstvu koje su oni obitelj stekli tijekom njegove političke karijere”.

Uz to, Nacional navodi kako je Plenković ”svjestan da s takvim političkim partnerom ne može voditi vjerodostojnu politiku europeizacije” BiH te da bi ove izbore mogao iskoristiti za pokrene politički proces koji bi doveo do konačnog kraja Čovićeve političke karijere.

Upravo se čita:  Dodik po povratku iz Rusije: Primljeni smo sa puno uvažavanja, nema nikakve mistike

Nacionalovi izvori tvrde i da hrvatski premijer nije zadovoljan Čovićevim partnerstvom s Miloradom Dodikom ali i da je to samo jedna od točaka njegova nezadovoljstva čelnikom HDZ-a BiH jer se, između ostalog, Čović solidarizirao sa srpskom politikom odbijajući glasovati u parlamentu za sankcije Rusiji te da je stav po tom pitanju promijenio tek nakon osobne intervencije Plenkovića.

S druge strane, Kordić, piše Nacional, nije pokretao važne političke događaje ali da pokazuje ”prve znakove odvažnosti u gradu s možda najosjetljivijim političkim utjecajem ratnog nasljeđa devedesetih”.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Nakon što je napustila OBN televiziju: Evo u koju TV kuću je prešla Maja Munda

Jedna od omiljenih TV voditeljica u BiH Maja Munda iznenadila je javnost s viješću kada je nakon 17 godina...

Još vijesti za vas