Petak, 1 ožujka, 2024

Plenkovićev kabinet nakon nedolaska u Predsjedništvo BiH: Komšić nije izabran voljom Hrvata

Autor:Agencije

Preporučeno

Iz Plenkovićevog kabineta je rečeno da je "konzistentna linija predsjednika hrvatske vlade da se ne sastaje sa Željkom Komšićem koji nije izabran za hrvatskog člana Predsjedništva voljom hrvatskog naroda u BiH".

Kabinet hrvatskog premijera Andreja Plenkovića oglasio se saopćenjem za javnost nakon što on nije prisustvovao jutrošnjem sastanku sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Pretpostavljalo se da je Plenković izbjegao susret zbog prisustva predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića, a sada su to iz njegovog kabineta i potvrdili.

Iz Plenkovićevog kabineta je rečeno da je “konzistentna linija predsjednika hrvatske vlade da se ne sastaje sa Željkom Komšićem koji nije izabran za hrvatskog člana Predsjedništva voljom hrvatskog naroda u BiH”.

Upravo se čita:  Građani Podgorice protestovali zbog posjete Dodika, on im pokazao tri prsta

Za Hinu je još rečeno i da s Komšićem nikakvog kontakta nemaju ni druge institucije Republike Hrvatske.

Dodaju i da je Plenković jednako postupio i prilikom radnih posjeta BiH 2021. i 2023. godine kada je održao sastanke s dužnosnicima Vijeća ministara i Parlamenta BiH.

– Uzimajući u obzir da se praksa preglasavanja hrvatskog naroda u izboru člana Predsjedništva BiH ponovila i na općim izborima 2022., predsjednik vlade nema namjeru promijeniti svoj pristup, saopćio je Plenkovićev kabinet.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Viber dobio opciju koja bi vam se mogla svidjeti

Aplikacija za direktnu razmjenu poruka Viber dodala je novu opcije organizacije chata pod nazivom “Folders” koja vam omogućuje kategorizaciju...

Još vijesti za vas