Subota, 20 srpnja, 2024

Po Interpolovoj potjernici: Optuženi za ratne zločine u BiH uhapšen u Švedskoj

Autor:Srna

Preporučeno

U optužnici se navodi da je Odobašić u zgradi Skupštine opštine Bosanskog Broda zlostavljao srpskog civila nakon što su ga mučili i pretukli pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane.

U Švedskoj je po Interpolovoj potjernici uhapšen Dedo Odobašić koji se tereti za ratni zločin protiv srpskih civila u Brodu tokom 1992. godine.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske obaviješteno je da je Odobašić uhapšen 2. januara, potvrđeno je agenciji Srna u MUP RS.

Ministarstvo pravde BiH proslijedilo je Švedskoj ekstradicionu molbu sa dokumentacijom u vezi sa hapšenjem Odobašića.

Upravo se čita:  U koje države građani BiH mogu ući sa ličnom kartom? Ako vam ističe pasoš, dobro je znati ovo!

Odobašiću je pred Okružnim sudom u Doboju u martu prošle godine odgođeno izjašnjavanje o krivici, jer se nije pojavio u sudnici, a sud nije dobio potvrdu da je Odobašiću uručen poziv koji mu je diplomatskim putem poslat na adresu u Švedskoj.

Okružno javno tužilaštvo Doboj tereti Odobašića za navodno mučenje srpskih civila u Bosanskom Brodu u martu i junu 1992. godine.

Upravo se čita:  Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović razgovarao s premijerkom Estonije i budućom šeficom diplomatije EU Kajom Kallas

U optužnici se navodi da je Odobašić u zgradi Skupštine opštine Bosanskog Broda zlostavljao srpskog civila nakon što su ga mučili i pretukli pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane.

On se tereti i da je navodno staroj zgradi policije u Bosanskom Brodu mučio i nanio teške povrede Srpkinji koja je bila zatvorena u ćeliji.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Svašta im pada na pamet: Iz BiH u Hrvatsku švercovao 38 kilograma živih rakova, pa zaradio krivičnu prijavu

Hrvatski državljanin (67) zaradio je krivičnu prijavu jer je u Hrvatsku unio oko 38 kilograma živih zaštićenih riječnih rakova...

Još vijesti za vas