Subota, 2 ožujka, 2024

Počinje suđenje trinaestorici pripadnika ARBiH za zločine u Foči, Višegradu i Čajniču

Autor:Agencije

Preporučeno

Terete se za ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti u mjestu Jošanica, gdje je ubijeno 56 civila, ranjeno oko deset osoba, a kuće, imovina, poljoprivredni i pomoćni objekti su zapaljeni i uništeni.

Početak suđenja trinaestorici bivših komandanata i pripadnika Armije Bosne i Hercegovine, za zločine na području Foče, Višegrada i Čajniča, najavljen je za narednu sedmicu u Državnom sudu.

Suđenje, čiji početak je već jednom odgođen zbog zahtjeva Odbrane za izuzeće vještaka Tužilaštva BiH, trebalo bi početi u utorak, 30. januara.

U ovom predmetu su optuženi Ferid Buljubašić, Ahmet Sejdić, Rašid Sobo, Ševko Glušac, Zakir Jamak, Bahrudin Muhić zvani Bane, Adem Fehrić, Mustafa Poljo zvani Musa, Enver Kustura zvani Pena, Muhamed Liska, Sakib Čakar, Izet Sejdić i Munir Nalo.

Upravo se čita:  Emotivno obraćanje: Na Dan nezavisnosti mladić objavio zašto napušta BiH

Terete se za ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti u mjestu Jošanica, gdje je ubijeno 56 civila, ranjeno oko deset osoba, a kuće, imovina, poljoprivredni i pomoćni objekti su zapaljeni i uništeni.

Osim toga, Buljubašić i Ahmed Sejdić optuženi su i za zločine na području Višegrada i Čajniča.

Pred Trećestepenim vijećem će u petak, 2. februara, biti održano i ročište na kojem će biti razmatrane žalbe na presudu kojom je Hasan Dupovac osuđen na tri godine zatvora za zloupotrebu položaja, a Alisa Ramić na dvije i po godine za davanje lažnog iskaza u vezi sa stradanjem Dženana Memića 2016. godine na Ilidži.

Upravo se čita:  Novi detalji akcije "Mardelj": Tužilaštvu prijavljeni direktor i komandir zatvora u Bijeljini

U narednoj sedmici bit će nastavljena suđenja za zločine počinjene u Rogatici, Bijeljini, Zvorniku, Orašju, Tesliću, Vlasenici, Ključu, Bosanskoj Krupi, Sanskom Mostu, Bosanskom Petrovcu, Prijedoru i Teočaku.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Članovi Predsjedništva sa Angelinom Eichhorst: Bosna i Hercegovina ima još dosta posla

Članovi Predsjedništva BiH, koji danas borave na Diplomatskom forumu u Antaliji, sastali su se sa izvršnom direktoricom za Evropu...

Još vijesti za vas