Srijeda, 19 lipnja, 2024

Počinje suđenje za diplome iz teretane i kafane: Kako je prikriveni istražitelj kupio zvanje ekonomiste

Preporučeno

Prema optužnici, od 2016. do kraja 2019. optuženi su omogućili velikom broju osoba širom Bosne i Hercegovine da, bez prisustvovanja nastavi, bez polaganja ispita i kroz retroaktivno i fiktivno prikazivanje studija, steknu diplome različitih akademskih zvanja.

Pero je najobimniji predmet Tužilaštva iz Bihaća, u okviru kojeg je otkrivena razvijena i organizirana mreža prodaje fakultetskih diploma kroz koju se pralo mnogo para

Pred Kantonalnim sudom u Bihaću počelo je suđenje u predmetu Pero, koji se odnosi na slučaj trgovine diplomama, gdje se petoro optuženih izjasnilo da nije krivo.

Optužnica je podignuta protiv Admira Hadžipašića i Gorana Lalovića kao organizatora kriminalne grupe i osnivača Visoke međunarodne škole Cazin, a zbog organiziranog kriminala u vezi sa zloupotrebom položaja ili ovlaštenja, primanjem nagrade i drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, te za pranje novca. Terete se i dekani Senad Haurdić i Refik Ćatić, kao i referent Snežana Kočić.

Prema optužnici, od 2016. do kraja 2019. optuženi su omogućili velikom broju osoba širom Bosne i Hercegovine da, bez prisustvovanja nastavi, bez polaganja ispita i kroz retroaktivno i fiktivno prikazivanje studija, steknu diplome različitih akademskih zvanja.

– Tokom provođenja istrage prikriveni istražitelj je, djelujući po naredbi Suda, za period od oko dva mjeseca uspio “kupiti” diplomu ekonomskog fakulteta, kojom prilikom je označeni novac predao na ruke Admiru Hadžipašiću i od njega preuzeo diplomu. Ovaj modus operandi je potvrđen saslušanjem velikog broja osoba koje su u svojim iskazima potvrdile da su diplome naprosto kupovale dajući novac Admiru Hadžipašiću i Goranu Laloviću, pri čemu je veliki broj saslušanih kandidata potvrdio da su samo jednom ili dva puta bili u Cazinu, da ne znaju nikog od profesora škole i da su se u najvećem broju slučajeva diplome sticale u ekspresnim rokovima, navode iz Tužilaštva USK-a.

Upravo se čita:  Mehaničari u Sarajevu naplatili veliki servis koji nisu uradili

Također je istaknuto da se radi o ukupno 148 lažnih fakultetskih diploma, a Visoka međunarodna škola Cazin je u međuvremenu zatvorena odlukom kantonalnog Ministarstva za obrazovanje.

Opći dojam kod javnosti jeste da se predugo čekalo da se ova istraga završi, praktično od 2016. godine. Trenutno su aktualne i kritike državnog Tužilaštva, koje nakon afere Klaster, usmjerene na razbijanje trgovine diplomama u Banjoj Luci, Travniku, Mostaru i Brčkom, od prije 10 mjeseci, još istražuje, a ustanove obuhvaćene istragom nastavljaju rad. Međutim, slučaj u Krajini najbolji je dokaz da se radi o opsežnim istragama i brojnim materijalima koji će zahtijevati mnogo vremena.

Upravo se čita:  Brojni gosti na bajramskom čestitanju kod reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića: Najmlađi dobili bajram-banku

Pored toga, u Klasteru su istragom obuhvaćeni Nezavisni univerzitet NUBL Banja luka, Univerzitet za poslovne studije UPS Banja Luka, Visoka škola Prometej Banja Luka, Univerzitet za poslovni inžinjering i menadžment PIM Banja Luka, Panevropski univerzitet Aperion, Internacionalni univerzitet Travnik, Internacionalni univerzitet Brčko distrikt, Univerzitet modernih znanosti CKM Mostar i visoka škola Union Mostar, dok je u Krajini istragom obuhvaćena samo jedna škola.

Dvije zajedničke stvari imaju Pero i Klaster – Gorana Lalovića, koji je u oba slučaja među osumnjičenim. Druga stvar je činjenica koju je glavni državni tužitelj Milenko Kajganić još na početku afere iznio.

Upravo se čita:  Ni Neum nije nimalo jeftin: Ovo je cjenovnik na bh. moru ove sezone

– Možemo na benzinskoj pumpi da kupimo diplomu, naprimjer, inžinjera građevinarstva, kazao je Kajganić.

I zaista, u Tužilaštvu USK-a ističu da su se optuženi Hadžipašić i Lalović sastajali sa većim brojem lica u kafićima, na benzinskim pumpama, čak i u teretanama, gdje su im uzimali novac i ekspresno sređivali diplome.

Ukoliko se i Klaster bude razvijao na sličan način, istraga može izroditi još predmeta. Naime, u Bihaću se još iščekuje odluka u predmetu protiv savjetnika premijera USK-a Mirsada Topčagića, koji je pokušao uticati na to da se predmet Pero okonča samo ukorom na nivou kantonalnog Ministarstva obrazovanja. Također, protiv još jednog njihovog stranačkog kolege iz tadašnje A SDA, sada NES-a, Rasima Pajića pokrenuta je istraga zbog posredovanja u trgovini diplomama. Prvobitno je oslobođen, ali je Kantonalni sud i taj predmet prošle sedmice vratio na ponovno suđenje.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Na hadžiluku u Meki umrlo više od 550 ljudi

Najmanje 550 muslimanskih hodočasnika preminulo je tokom hadžiluka u Meki zbog toplotnog udara, a hiljade drugih su potražili pomoć...

Još vijesti za vas