Ponedjeljak, 4 ožujka, 2024

Podignuta optužnica protiv bh. biznismena, oštetio budžet za 737.930 KM

Preporučeno

U namjeri da izbjegne obračun, prijavu i plaćanje PDV-a, putem podnesenih poreznih prijava za navedeni porezni period nije iskazao ukupan ostvareni promet, niti izvršio obračun izlaznog PDV-a, te je na taj način, oštetito budžet BiH u ukupnom iznosu od 737.930 KM.

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Dragana Kulina, rođenog 1959. godine u Sarajevu, državljanina BiH za poreznu utaju.

Optuženi se tereti da, postupajući kao direktor i odgovorno lice u pravnom licu „Unigrad“ d.o.o. Istočno Sarajevo, u ime, za račun i u korist spomenutog pravnog lica, u svojim poslovnim knjigama od 2012. do 2015. godine, nije unio tačne podatke koji se odnose na visinu stvarno ostvarenog prometa za novosagrađene nekretnine u stambeno-poslovnim objektima u Istočnom Sarajevu.

Upravo se čita:  Vlada FBiH: Razrješen dužnosti Fahrudin Solak, direktor FUCZ

Optuženi, u namjeri da izbjegne obračun, prijavu i plaćanje PDV-a, putem podnesenih poreznih prijava za navedeni porezni period nije iskazao ukupan ostvareni promet, niti izvršio obračun izlaznog PDV-a, te je na taj način, oštetito budžet BiH u ukupnom iznosu od 737.930 KM.

Kako se navodi u optužnici, optuženi je nakon izvršene prodaje novosagrađenih stanova, poslovnih prostora i garaža na osnovu zaključenih notarski kupoprodajnih ugovora od kupaca primao uplate, ali za iste nije izdavao konačne izlazne fakture, niti prijavio i platio obaveze za PDV, iako je plaćanje po osnovu izvršene kupoprodaje bilo izvršeno u cjelosti.

Upravo se čita:  Poznato ko je poslao jezivu prijeteću poruku "danas ću pucati po svojoj školi"

Optuženi je, u namjeri da izbjegne plaćanja davanja propisanih poreznim zakonodavstvom BiH, pružao lažne podatke o svojim stečenim oporezivim prihodima i drugim činjenicama, koje su od uticaja na utvrđivanje iznosa obaveza, čime je počinio produženo krivično djelo porezna utaja ili prevara iz člana 210. stav 4. u vezi stava 1. Krivičnog zakona BiH, a sve u vezi članom 54. istog Zakona.

Upravo se čita:  Emotivno obraćanje: Na Dan nezavisnosti mladić objavio zašto napušta BiH

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH koji je istu potvrdio, saopćeno je iz Tužilaštva BiH .

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Nakon teškog poraza od Želje: Hoće li Rožman ostati trener Sarajeva

Trener fudbalera Sarajeva Simon Rožman govorio je o svom statusu na klupi tima nakon poraza u gradskom derbiju od...

Još vijesti za vas