Subota, 2 ožujka, 2024

Podignuta optužnica protiv bivšeg muftije i čelnih ljudi Mežlisa IZ-a u Banjoj Luci

Autor:Faktor.ba

Preporučeno

Detalji optužnice još nisu poznati, jer je proslijeđena na potvrđivanje Osnovnom sudu Banja Luka.

Okružno javno tužilaštvo Banja Luka podiglo je optužnicu protiv bivšeg banjalučkog muftije Osmana Kozlića i nekadašnjeg predsjednika Medžlisa IZ-a Banja Luka Kasima Mujičića zbog sumnje da su počinili krivično djelo nesavjestan rad u službi, saznaje Faktor.

Kako saznajemo, optužnicom su obuhvaćene još dvije osobe, Almir Hodžić koji se tereti za krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja i Muhedin Spahić, zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja i krivičnog djela falsifikovanje i uništavanje službene isprave.

Spahić je 2016. godine bio glavni imam, a Hodžić predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka.

Upravo se čita:  Na birou u TK je više od 60.000 nezaposlenih. Zašto se onda većina privrednih subjekata pati s pronalaskom radnika?

Detalji optužnice još nisu poznati, jer je proslijeđena na potvrđivanje Osnovnom sudu Banja Luka.

Podsjećamo, banjalučka policija je u maju prošle godine Okružnom javnom tužilaštvu podnijela izvještaj protiv osumnjičenih, zbog sumnje da su Medžlis IZ Banja Luka oštetili za oko 1,5 miliona KM, prodajući zemljište na području Grada Banja Luka trećim licima za izgradnju stambenih ili poslovnih objekata.

Prema tadašnjem izvještaju, Almir Hodžić iz Čelinca i Osman Kozlić iz Banje Luke sumnjičili su se da su počinili krivična djela zloupotreba položaja odgovornog lica, a Muhedin Spahić iz Zenice za krivično djelo zaključenje štetnog ugovora.

Upravo se čita:  FHMZ objavio prognozu za naredne dvije sedmice, Sladić se fokusirao na jedan dan

Bili su osumnjičeni da su navedena krivična djela počinili u toku 2016. godine obavljajući poslove predstavnika i odgovornih lica u Islamskoj vjerskoj organizaciji u Banjoj Luci.

– Medžlisu IZ Banja Luka pričinili su materijalnu štetu u iznosu od oko 1.500.000 КM – saopćeno je u maju prošle godine iz PU Banja Luka.

Osman ef. Kozlić je u septembru 2020. godine razriješen dužnosti muftije Islamske zajednice Bošnjaka za Evropu. U odluci reis-l-uleme Islamske zajednice u BiH tada je navedeno da je smijenjen zbog propusta u radu na mjestu banjalučkog muftije.

Upravo se čita:  Održano ročište u predmetu zbog smrti malene Džene Gadžun, svjedočio bračni par Bejtović: “Čuo se vrisak ‘Benjamine silazi'…”

Odluka je uslijedila nakon izvještaja komisije koja je izvršila pregled stanja vakufske imovine u Banjoj Luci, kao i finansijskog izvještaja.

Kako Faktor saznaje iz istrage, u Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka su protiv Kozlića bila formirana tri predmeta. U jednom od njih, bilo je obuhvaćeno pet osoba, od kojih je jedna i Kozlić, a krajem novembra prošle godine tužilaštvo je u tom predmetu donijelo naredbu o nesprovođenju istrage.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Članovi Predsjedništva sa Angelinom Eichhorst: Bosna i Hercegovina ima još dosta posla

Članovi Predsjedništva BiH, koji danas borave na Diplomatskom forumu u Antaliji, sastali su se sa izvršnom direktoricom za Evropu...

Još vijesti za vas