Utorak, 18 lipnja, 2024

Podignuta optužnica protiv četiri policajca MUP-a RS zbog premlaćivanja dječaka Ajdina Jusića

Preporučeno

Ajdin je novinarima Detektora ispričao da su mu policajci uvrtali prste i vezali ga lisicama, te tražili da im kaže ko je pljačkao kuće u selu.

Okružno javno tužilaštvo Bijeljina podiglo je optužnicu protiv četiri policajca iz Osmaka zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo povreda ljudskog dostojanstva, zloupotrebom službenog položaja ili ovlaštenja, saznaje Detektor.

Iz Okružnog javnog tužilaštva Bijeljina navode da, do potvrđivanja optužnice, ne mogu reći koji su policajci u pitanju.

Juso Jusić, otac pretučenog dječaka Ajdina o kojem je Detektor ranije pisao, kaže da je riječ o policajcima koje je njegov sin prepoznao u septembru prošle godine.

– Puno je vremena prošlo. Bitno je da ovo krenulo, da proces ide. Malo se sada bolje osjećamo – kaže Jusić.

– Ajdin se još liječi, pije tablete svako jutro, ne osjeća se još dobro. Samo tri dana u sedmici ide u školu – govori.

Upravo se čita:  Nevjerovatna ljubavna priča: Francuz prešao na islam radi Suade i preselio se u BiH

Detektor je pisao kako je krajem augusta prošle godine u Osmacima, nedaleko od Zvornika, pretučen četrnaestogodišnji Ajdin Jusić. Njega su u lokalnoj policijskoj stanici, bez prisustva oca ili advokata, saslušali policajci koji su ga potom istukli.

Dok su ga ispitivali u jednoj prostoriji, Juso je mislio da mu je sin u hodniku. Rečeno mu je da će prvo njega saslušati, a potom Ajdina. U međuvremenu su Ajdina policajci uveli u drugu prostoriju.

– U tom momentu sam čuo da mi se Ajdin dere, da viče: ‘Ne mogu priznati što ne znam.’ I čuo sam da dijete plače, da viče: ‘Ne diraj me’, i prestane taj plač – prisjeća se Jusić.

Upravo se čita:  Brojni gosti na bajramskom čestitanju kod reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića: Najmlađi dobili bajram-banku

Ajdin je novinarima Detektora ispričao da su mu policajci uvrtali prste i vezali ga lisicama, te tražili da im kaže ko je pljačkao kuće u selu.

Njegovom ocu policajci nisu dali da izađe u hodnik. Kada je uspio izaći, zatekao je policajce kako Ajdina drže za ruku, prislonjenog na zid. Pitao je policajce zašto su Ajdina ispitivali bez prisustva roditelja, ali kaže da je dobijao drske odgovore da se skloni.

Ajdina su policajci dovezli ispred kuće i tamo ga ostavili onesviještenog, ispričao je ranje za Detektor njegov otac Juso, koji je policajce prijavio unutrašnjoj kontroli, a dan kasnije i Okružnom javnom tužilaštvu u Bijeljini.

Upravo se čita:  Metak ispaljen na Bajram pao pored porodice sa djetetom

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske su u saopćenju za javnost naveli da su primili prijavu za nezakonito postupanje prilikom uzimanja izjave od maloljetnog lica i da su o svemu obavijestili Tužilaštvo u Bijeljini. Policajci su suspendovani, ali još nije poznato da li su disciplinski sankcionisani.

Ranije istraživanje Detektora pokazalo je da su mnogi slučajevi policijskog nasilja, koji su uznemirili javnost u Bosni i Hercegovini, prošli nekažnjeno ili se dugotrajni postupci još uvijek vode.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Velike gužve na izlazu iz BiH, na ovim graničnim prijelazima se čeka najduže

Na graničnim prijelazima Izačić, Velika Kladuša, Bosanska Gradiška, Gradina i Deleuša duge su kolone putničkih vozila na izlazu iz...

Još vijesti za vas