Utorak, 16 srpnja, 2024

Podignuta optužnica protiv Elvire Bajramović i firme “Heta” zbog neplaćanja poreza

Preporučeno

Optužena je putem fiktivnih cesija između dvije pravne osobe, zatvarala potraživanja i podizala novac, koji bi na taj način ostao nedostupan poreznim organima za naplatu dugovanja.

Tužilac iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv Elvire Bajramović (1971.), direktorice i ovlaštene osobe za postupanje u pravnoj osobi-poduzeću “HETA” d.o.o. Tešanj i vlasnice obrta Uslužna djelatnost Agencija “ELBA” Visoko, te pravne osobe “HETA” d.o.o. za posredovanje, trgovinu i usluge Tešanj, sa sjedištem u Tešnju.

Optužena Bajramović tereti se da je radi izbjegavanja plaćanja poreza na dodanu vrijenost (PDV-a) državi BiH, kao i spriječavanja organa UIO BiH da izvrši prinudnu naplatu poreznih dugovanja u iznosu od 75.591,02 KM, novčana potraživanja koja je preduzeće “HETA” d.o.o. imalo od drugih pravnih osoba u iznosu višem od jedan milion KM, fiktivnim ugovorima preusmjeravala na račune poduzeća “ELBA” Visoko kako potraživanja ne bi bila uplaćena na račune poduzeća “HETA” d.o.o., odakle bi mogla biti prinudno naplaćena od poreznih organa BiH.

Upravo se čita:  Preminuo jedan od učesnika Marša mira

Nakon toga, optužena je putem fiktivnih cesija između dvije pravne osobe, zatvarala potraživanja i podizala novac, koji bi na taj način ostao nedostupan poreznim organima za naplatu dugovanja.

U optužnici se navodi da je optužena na taj način prenijela, odnosno isplatila na svoje račune iznose od ukupno 451.920,00 KM, a kako bi onemogućila izvršenje prinudne naplate poreznog duga u iznosu od 75.591,02 KM, a koja je pokušana od UIO BiH.

Upravo se čita:  Poznat termin dženaze Hazimu Hadžiću koji je preminuo tokom “Marša mira”

Optužena Bajramović i poduzeće „HETA Company“ d.o.o za trgovinu, posredovanje i usluge Tešanj, terete se za krivično djelo – neplaćanje poreza.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Da li klima da radi stalno ili je s vremena na vrijeme treba isključiti? Evo šta kaže stručnjak

Da li je bolje da klima uređaj radi neprekidno ili je treba s vremena na vrijeme isključiti? Donosimo savjet...

Još vijesti za vas