Četvrtak, 8 lipnja, 2023

Podignuta optužnica protiv Zorana Čegara zbog prijetnji: Prijeti mu do pet godina zatvora

Nemojte propustiti

Pred Općinskim sudom u Dubrovniku Čegaru se već sudi za krivično djelo prevare.

Općinsko državno odvjetništvo u Dubrovniku je početkom aprila 2023. godine podiglo optužnicu protiv Zorana Čegara, suspendovanog šefa Sektora uniformisane policije Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), zbog prijetnji novinarki Centra za istraživačko novinarstvo (CIN). Optužnica je proslijeđena Općinskom sudu u Dubrovniku.

Čegar je optužen jer je ispred ovog suda novinarki dvaput ponovio da će joj iščupati grkljan. Slučaj je prijavljen lokalnoj policiji gdje je dat iskaz i predat videozapis događaja. Ukoliko je prijetnja izrečena osobi u vezi sa njenim poslom, za takvo krivično djelo može se izreći zatvorska kazna do pet godina, piše CIN.

Prijetnja se dogodila krajem oktobra 2022. godine, odnosno dva dana nakon što je CIN objavio priču o Čegarovoj imovini. On je tokom prethodnih 20 godina u službi stekao: nekoliko kuća, apartmana i zemljišnih posjeda u BiH i Hrvatskoj, a u njegovom posjedu su bili i brojni automobili, brodice, motocikli i motorne sanke.

Upravo se čita:  Nikšić u parlamentarnu proceduru vratio sve povučene zakone osim zakona o južnoj interkonekciji i seta antikorupcijskih zakon

“Često je trgovao bez novca, razmjenjujući svoje i tuđe nekretnine i vozila. Novinari su otkrili da je dio imovine stekao koristeći se fiktivnim ugovorima i falsifikovanim dokumentima pa su zbog toga pokrenuti parnični i krivični postupci pred nadležnim sudovima”, piše CIN.

Pred Općinskim sudom u Dubrovniku Čegaru se već sudi za krivično djelo prevare.

On je optužen da je 2017. godine prevario Darka Markovića sa Mljeta, vlasnika preduzeća „Prožura“, od kojeg je uzeo automobil „Mercedes“ E-klase i gumeno plovilo koje je bilo vlasništvo preduzeća. Čegar je rekao da će mu platiti kada proda zemlju u BiH, znajući da nije njen vlasnik, već samo posjednik. Obećao je i nagraditi Markovića ako se njegovo ime ne pojavi u ugovoru jer kao visoki policijski službenik nije želio da ga povezuju sa ovim poslom.

Upravo se čita:  OHR radi na problemu državne imovine BiH, poznato i kada će imati rješenje

Prema Kaznenom zakonu Republike Hrvatske, za prevaru u kojoj je pričinjena materijalna šteta za koju je Čegar optužen propisana je zatvorska kazna od jedne do osam godina.

Čegar je u međuvremenu zbog ovog slučaja i prijetnji novinarima CIN-a suspendovan sa funkcije šefa u Federalnoj policiji, a protiv njega je otvoren disciplinski postupak koji je obustavljen do okončanja krivičih postupaka.

Upravo se čita:  Majke Srebrenice: Planiramo tužiti Republiku Srbiju i entitet RS, tražit ćemo pravdu za svaku žrtvu genocida

U disciplinskoj tužbi Čegarovi postupci su okvalificirani kao teška povreda službene dužnosti, odnosno narušavanje javnog reda i mira te posebno nepristojno i grubo ponašanje koje narušava ugled policijskog organa.

Ovo nije prvi put da je Čegar prijavljen radi neprimjerenog ponašanja u javnosti.

Početkom prošle godine Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo je podnijelo krivičnu prijavu protiv Čegara zbog nasilničkog ponašanju. On je više puta udario u glavu radnika parking-firme T. C. „Baščaršija Group“ u Starom Gradu koji je policijske službenike upozorio na nepropisno parkiranje. Udaranje radnika je zabilježeno i nadzornom kamerom. Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu još nije donijelo odluku u vezi sa ovim slučajem, piše CIN.

Pročitajte još

Izdvajamo

Meteorolozi opet objavili upozorenje za građane: Pogledajte kakvo nas vrijeme očekuje do ponedjeljka

Danas u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U drugoj polovini dana sa lokalnim pljuskovima praćenim grmljavinom. Jutros je u...

Možda vas zanima i ovo