Subota, 20 srpnja, 2024

Podnesena prijava protiv Jerka Ivankovića Lijanovića i još 56 osoba

Preporučeno

Službenici Federalne uprave policije podnijeli su danas Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv 57 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo “organizovani kriminal”, u vezi s krivičnim djelima “zloupotreba položaja ili ovlasti”, “povreda slobode odlučivanja birača” i “krivotvorenje isprave”.

Foto:Arhiva
Foto:Arhiva

Kako je javila Federalna televizija, u ovoj grupi je i Jerko Ivanković Lijanović, federalni dopremijer i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.Postupajući po nalogu Federalnog tužilaštva, istražitelji Federalne uprave policije utvrdili su da postoje osnovi sumnje da je prvoprijavljeni formirao grupu za organizovani kriminal, u koju je pristupilo 56 osoba s područja Federacije BiH, s ciljem vršenja krivičnih djela, a radi stjecanja protivpravne imovinske koristi, čime je oštećen budžet Federacije BiH u iznosu od 2.999.200 KM, navodi se u saopćenju FUP-a.

Upravo se čita:  Nova provokacija iz Srbije: 11. jula uputili protestnu notu MVP-u BiH, ali su dobili "hladan tuš"

Ova grupa je na nezakonit način, podmićivanjem birača i korištenjem teške imovinske situacije, izvršila utjecaj na odlučivanje birača na Općim izborima 2010. godine.

U saopćenju se navodi da je prvoprijavljeni, nakon formiranja vlasti na nivou FBiH, koristeći se svojom pozicijom u vlasti, pristupio izmjenama podzakonskih akata na osnovu kojih je došlo do preraspodjele novčanih sredstava u budžetu, te time stvorio uslove da se određena novčana sredstva u okviru poticaja u poljoprivredi mogu bez posebne kontrole dodijeliti većem broju osoba.

Upravo se čita:  Vlada Republike Srpske nema para za policajce

Prvoprijavljeni je potpisao veći broj rješenja o dodjeli jednokratne novčane pomoći na osnovu zahtjeva koji nisu ispunjavali opće i posebne uslove iz Pravilnika o uslovima i načinima ostvarenja novčanih podrški. Zahtjevi po osnovu kojih su donesena rješenja su formalno obradili članovi organizovane grupe, od drugoprijavljenog do četvrtoprijavljenog, kao članovi Komisije.

Ostali prijavljeni su, kao članovi organizovane grupe, svaki na svom području, pronalazili potencijalne glasače, ciljajući socijalno interesante grupacije, kojima su obećavali novac i davali upute o načinu glasanja, a potom vršili podjelu novca, saopćeno je iz Federalne uprave policije.

Upravo se čita:  Sudinica Uzunović zabranila Dodiku da svjedokinji postavi jedno pitanje

 

(Fena)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Svašta im pada na pamet: Iz BiH u Hrvatsku švercovao 38 kilograma živih rakova, pa zaradio krivičnu prijavu

Hrvatski državljanin (67) zaradio je krivičnu prijavu jer je u Hrvatsku unio oko 38 kilograma živih zaštićenih riječnih rakova...

Još vijesti za vas