Subota, 2 ožujka, 2024

Podržavate li ideju: Jedan kanton u FBiH će objaviti sva imena zaposlenih u kantonalnim institucijama sa njihovim platama

Preporučeno

Institucije imaju rok od 30 dana da imenuju ovlaštene osobe koje će dostavljati podatke Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanja kvalitetom TK, a potom još 30 dana da podatke dostave.

Bosanskohercegovačkoj javnosti uskoro će biti dostupan novi registar, koji će sačinjavati informacije o iznosu plata i stručnoj spremi zaposlenih u institucijama u Tuzlanskom kantonu.

Naime, Vlada Tuzlanskog kantona je donijela odluku o uspostavi registra zaposlenih u kantonalnim institucijama, koji će pored njihovih imena, sadržavati i podatke stručnoj spremi, ugovoru o radu te osnovnoj plati.

“Registar je jedinstvena evidencija podataka o osobama zaposlenim na određeno i neodređeno vrijeme u institucijama koja se vodi u elektronskom obliku, a odlukom je određen sadržaj i način njegovog vođenja, obaveza unosa podataka i rokovi, vođenje i upravljanje registrom, pristup podacima iz registra, period korištenja podataka, odgovornost za autentičnost i tačnost podataka i druga pitanja koja se odnose na egistar”, naveli su iz Vlade TK.

Upravo se čita:  Od 40 kontrolisanih ugostiteljskih objekata inspektori zapečatili osam!

Strategijom za borbu protiv korupcije od 2021. do 2024. i Akcionim planom za provođenje strategije predviđene su i aktivnosti uspostavljanja proaktivne transparentnosti i uspostavljanje sistema za otkrivanje korupcijskog ponašanja u javnim institucijama, razvijanje, promovisanje i provođenje preventivne antikorupcijske aktivnosti u javnom i privatnom sektoru te digitalizacija antikorupcije sa ciljem unapređenja međusobne komunikacije i saradnje.

“S tim u vezi, donošenje odluke i uspostava registra dodatni je iskorak u smjeru realizacije mjera definisanih strategijom. Odluka se primjenjuje na sve osobe zaposlene u organima uprave, upravnim organizacijama, uredima i službama koje osnivaju kantonalni organi, zavodima, agencijama, direkcijama, kao i javnim ustanovama, javnim preduzećima i drugim subjektima čiji je osnivač ili suosnivač Tuzlanski kanton ili je nakon osnivanja kanton preuzeo osnivačka ili suosnivačka prava te privrednim društvima u kojima Kanton učestvuje kao dioničar ili udjeličar sa procentom učešća više od 50 posto”, naglašavaju iz Vlade TK.

Upravo se čita:  BiH mora biti sigurna: NATO podržava kontinuiranu obuku Oružanih snaga BiH

Institucije imaju rok od 30 dana da imenuju ovlaštene osobe koje će dostavljati podatke Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanja kvalitetom TK, a potom još 30 dana da podatke dostave.

“Pribavili smo mišljenje Agencije za zaštitu ličnih podataka, koja je stanovišta da podaci koji će biti objavljeni u registru opravdano uvršteni, odnosno trebaju biti dostupni javnosti. U ovom momentu ne znamo koliko je uposlenih u institucijama. Općine i gradovi moći će ovlastiti Ured za prikupljanje ovih podataka, a od odgovornih zavisi hoće li se na to odlučiti”, kazao je sekretar Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanja kvalitetom TK Muamer Šljivić.

Upravo se čita:  Akcija FUP-a u Sarajevu: Uhapšene dvije osobe, zaplijenjeni kokain i oružje

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanja kvalitetom TK je prošle godine objavio registar o imovini i prihodima izabranih i imenovanih zvaničnika u TK. Međutim, određeni broj zvaničnika nije dostavio podatke te je ured počeo izdavati prekršajne naloge.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Članovi Predsjedništva sa Angelinom Eichhorst: Bosna i Hercegovina ima još dosta posla

Članovi Predsjedništva BiH, koji danas borave na Diplomatskom forumu u Antaliji, sastali su se sa izvršnom direktoricom za Evropu...

Još vijesti za vas