Srijeda, 29 svibnja, 2024

Pogledajte kako je letio njemački vojni avion iznad BiH

Preporučeno

Snimanje teritorije se vrši senzorima certifikovanim u skladu s odredbama ugovora, nakon pregleda od pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Ministarstvo odbrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine će, u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova, Ministarstvom komunikacija i transporta i Međunarodnim aerodromom Sarajevo, realizovati posmatrački let Savezne Republike Nјemačke, Mađarske, Republike Hrvatske, Republike Francuske i Češke Republike, u skladu s odredbama međunarodnog ugovora “Otvoreno nebo“, u periodu od 22. do 26. aprila ove godine.

-Obavještavaju se građani da se radi o najavlјenoj aktivnosti, u toku koje će se posadi aviona i međunarodnim inspektorima, pridružiti prateći tim Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Ministarstva komunikacija i transporta te da nema potrebe za zabrinutošću i strahom – navode iz Ministarstva odbrane BiH.

Upravo se čita:  Osumnjičeni za višemilionsku pljačku u Banjoj Luci snimljeni u kafani kod Sarajeva

Kako saznaje portal Crna-Hronika njemački avion obavio je danas svoj najavljeni let. Obišao je gradove Banja Luka, Prnjavor Derventa, Travnik, Bugojno, Mostar, Tešanj, Tuzla, Živinice, Visoko, Sarajevo i Pale. Let je počeo u jutarnjim satima u 8:00h a završio je do 10:00h.

Posmatrački let je izvršen avionom vazduhoplovnih snaga Savezne Republike Nјemačke Airbus A319-133(CJ).

Upravo se čita:  Uživali ste u ugodnom i sunčanom jutru? Pripremite se, jer u ove dijelove BiH stiže nevrijeme praćeno ledom

Snimanje teritorije se vrši senzorima certifikovanim u skladu s odredbama ugovora, nakon pregleda od pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Ugovor “Otvoreno nebo“ predstavlјa jedan od bezbjednosnih aranžmana koji zemlјama članicama omogućava snimanje teritorije zemlјe iznad koje se obavlјa posmatrački let u cilјu pribavlјanja podataka o vojnim snagama i aktivnostima. Svrha ugovora je izgradnja i razvijanje povjerenja među članicama. Bosna i Hercegovina je pristupila tom ugovoru 2003. godine. Od tada, u saradnji sa ostalim članicama, aktivno učestvuje u realizaciji posmatračkih letova kako iznad teritorije Bosne i Hercegovine tako i iznad teritorije drugih zemalјa članica, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Dnevnice berača malina kreću se od 70 do 100 KM

U Podrinju je započela berba ovogodišnjeg roda malina, ali uz nadu u bolju naplatu od prošle godine, proizvođači su...

Još vijesti za vas