Srijeda, 17 srpnja, 2024

Pogledajte najveću digitalnu fotografiju Sarajeva

Preporučeno

Grad Sarajevo je u proteklom periodu sasvim tiho i skoro nečujno dobilo najveću panoramsku fotografiju veličine 15 gigapixela. Ukoliko ne znate o čemu se radi, govorimo o digitalnoj fotografiji sastavljenoj od 1.273 pojedinačne fotografije visoke rezolucije. Idejni tvorac ove fotografije je Mario Gerussi.

sarajeevoGerussi tvrdi da je ovo najveća sastavljena gigapixel panoramska fotografija u BiH i regiji koja oslikava Sarajevo do najsitnijeg digitalnog detalja.

“Do sada je kreirana digitalna panorama Sarajeva koja obuhvata samo jedan dio grada, slikana je sa vrha Twist Tover-a što je ujedno i njaviša pozicija za fotografisanje. U narednom periodu planiram fotografisati Sarajevo sa više lokacija kako bi kompletirao cijelu slagalicu. To podrazumjeva barem pet dodatnih gigapixel panorama. Za ovaj projekt ćemo kontaktirati i nadležne gradske organe pa i gradonačelnika Ivu Komšića”, ističe Mario Gerussi.

Upravo se čita:  Ovo su vatrogasci koji su spasili dijete (2) sa prozora na šestom spratu: Hodao je po vanjskoj strani prozora, imali smo veliki strah

Sarajevska gigapixel panorama je samo početak jedne uspješne priče kojom dirigira Sarajlija Mario Gerussi, čiji je plan u narednom periodu napraviti i gigapixel panorame Konjica, Zenice, Visokog i Mostara.

“Proces izrade gigapixel panoramske fotografije je veoma komplikovan i zahtjevan, te osim edukativnog dijela podrazumjeva i značajne tehničke pripreme. Primjerice, izrada gigapixel panorame Sarajeva je trajala 47 dana, konstantnog računarskog rada, ali i rada cijelog tima.”, posebno naglašava Gerussi.

Upravo se čita:  Sladić upozorava: "Ljudi čuvajmo se svi"

Tokom razgovora sa ovim izvanredno kreativnim čovjekom osjetila se doza zadovoljstva radi uspjeha u poslu ali i posebne radosti nakon uspješnog procesa koji je ujedno i poklon rodnom gradu.

Naravno, rad nije završen i svi dalji uspjesi Gerussi-jevog kreativnog tima neće zavisiti samo od dobre volje nego i aktivnosti onih koji u ovim i sličnim projektima mogu naći vlastiti interes ali i opće dobro.

Upravo se čita:  Povratnika Mehdina zadesila nedaća: Uginula mu krava od koje je živjela njegova porodica

Panoramu možete pogledati ovdje

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Prodaje se devastirano bh. odmaralište na čarobnom dijelu hrvatske obale, poznata početna cijena

Grad Zenica objavio je međunarodni javni poziv za iskazivanje interesa za kupovinu kompleksa/nekretnina bivšeg Zeničkog odmarališta u mjestu Duće,...

Još vijesti za vas