Srijeda, 17 srpnja, 2024

Pojačan nadzor nad zapošljavanjem osoba sa invaliditetom

Preporučeno

Dodavanjem novih članova pravilnika, uvodi se detaljan postupak nadzora koji će se primjenjivati najmanje jednom godišnje.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike pojačava nadzor nad zapošljavanjem osoba sa invaliditetom putem izmjena Pravilnika o sadržaju i načinu provođenja nadzora nad zakonitošću rada.

Dopune pravilnika preciziraju i proširuju nadzor nad privrednim društvima koja zapošljavaju osobe s invaliditetom, kako bi se osigurala zakonitost rada i kontinuitet u ispunjavanju uslova za zadržavanje statusa privrednog društva za zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Upravo se čita:  Slučaj nestanka bebe: Vlasnica privatne klinike pala na poligrafu

Dodavanjem novih članova pravilnika, uvodi se detaljan postupak nadzora koji će se primjenjivati najmanje jednom godišnje.

Privredna društva moraju dostaviti odgovarajuću dokumentaciju kao dokaz o ispunjavanju uvjeta. U slučaju da neko društvo prestane ispunjavati te uvjete, pravilnik predviđa konkretne korake koje treba preduzeti.

Ministar Adnan Delić izjavio je da je cilj pravilnika smanjiti zloupotrebe i fiktivno zapošljavanje, čime će se potaknuti stvarno zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Upravo se čita:  Mladić iz Zenice vozio 278 kilometara na sat: Policija ga kaznila sa 840 KM

Očekuje se da će ove izmjene pridonijeti transparentnosti, osiguravajući da resursi namijenjeni za ovu svrhu budu najbolje iskorišteni.

Delić je također istaknuo da su ove izmjene privremeno rješenje, dok se ne usvoji novi Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom, koji bi dugoročno i sistemski riješio problem.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Stan u Goraždu izgorio zbog upaljenje klime: “Šteta je ogromna”

Požar koji je u popodnevnim satima izbio u stanu u ulici Prve slavne višegradske brigade u Goraždu, uspješno je...

Još vijesti za vas