Ponedjeljak, 4 ožujka, 2024

Pojačana kontrola putnika, evo koliko novca smijete prenijeti preko granice

Autor:Faktor.ba

Preporučeno

Službenici UIO su tokom 2023. godine privremeno oduzeli raznu robu u vrijednosti od 18 miliona KM.

Uprava za indirektno oporezivanje će do kraja godine na granicama provoditi pojačane kontrole putnika i roba, te gotovog novca koji se prenosi preko granice, kazali su za Faktor iz UIO.

– Zato molimo putnike da prijave carinskoj službi sve što je više vrijednosti od 600 KM kada je u pitanju unos robe u carinsko područje BiH, odnosno sve što je više od 20.000 KM kad je u pitanju prijenos novca preko granice, kako ne bi počinili prekršaj – kazali su nam iz UIO.

Navode da sve prekršaje, pa tako i carinske, rješavaju nadležni sudovi koji u konačnim odlukama utvrđuju postojanje prekršaja i izriču kaznu.

Službenici UIO su tokom 2023. godine privremeno oduzeli raznu robu u vrijednosti od 18 miliona KM.

Upravo se čita:  Fahrudin Solak i Fikret Hodžić zatražili odgodu izvršenja kazne

Među robom koja je oduzeta ističe se akcija u januaru 2023. kada su ovlaštena službena lica Uprave u saradnji sa pripadnicima OSA-e i SIPA-e pronašli i privremeno oduzeli 52 kilograma kokaina u vrijednosti od 10,4 miliona KM, koji je bio krijumčaren u pošiljci banana koja je stigla u BiH.

– Osim toga, ako govorimo o vrsti oduzete robe u toku 2023. najviše je oduzeto duhana i duhanskih prerađevina, u vrijednosti od 1,2 miliona KM. Velika je bila i vrijednost oduzetog tekstila i tekstilnih prozvoda (1,7 miliona KM).

UIO u toku ove godine oduzela i putnička motorna vozila i autodijelove u vrijednosti od milion KM. Svakako možemo još istaknuti i raznu tehničku opremu za kućanstvo, kao i telefone, kožnu galanteriju i obuću, te robu široke potrošnje – kazali su nam iz UIO.

Upravo se čita:  Bećirović: Jačat ćemo ekonomsku saradnju BiH i Kuvajta

Zemlja porijekla načešće oduzimane robe je Kina, s obzirom na to da tekstil, obuća, tehnička oprema, uglavnom dolazi iz ove zemlje.

– Roba koja se pokušava prokrijumčariti najčešće je sakrivena unutar robe koja je prijavljena za uvozno carinjenje, a kada se to otkrije najčešća opravdanja su “nismo znali da se to uopće tu nalazi”, “vjerovatno je neka greška, zaista ne znam o čemu se radi” i slično.

– Sva oduzeta roba ima status privremeno oduzete robe, a konačnu odluku o tome šta će se desiti sa oduzetom robom donosi nadležni sud u svakom pojedinačnom slučaju. Naime, kada se određena roba oduzme zbog pokušaja nezakonitog uvoza u BiH, pokreće se prekršajni postupak ili krivični postupak.

Upravo se čita:  SIPA pretresa i hapsi u Sarajevu: Privedena jedna osoba, "pala" pošiljka sa 22 kg speeda

U svakom pojedinačnom slučaju UIO čeka konačnu odluku nadležnog pravosudnnog organa u kojoj se detaljno daju i upute UIO o postupanju sa oduzetom robom. Neka vrsta robe se uništava (najčešće su to cigarete i duhan), a za onu vrstu robe za koju postoje uslovi da proda, UIO organizuje aukcije, licitacije i direktne prodaje.

Novac dobijen od prodaje ove robe uplaćuje se na Jedinstveni račun UIO i ide u raspodjelu korisnicima (državne institucije, entiteti i Brčko distrikt), sa svim ostalim prihodima od indirektnih poreza – poručili su iz UIO.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Nakon teškog poraza od Želje: Hoće li Rožman ostati trener Sarajeva

Trener fudbalera Sarajeva Simon Rožman govorio je o svom statusu na klupi tima nakon poraza u gradskom derbiju od...

Još vijesti za vas