Četvrtak, 18 travnja, 2024

Pojavila se violina s Titanica, 101 godinu poslije brodoloma

Preporučeno

Violina od ružinog drveta koja je pripadala šefu orkestra na Titanicu pronađena je na jednom tavanu u Engleskoj, a njena autentičnost je potvrđena 101 godinu poslije brodoloma “nepotopivog” broda, saopćila je u petak jedna britanska aukcijska kuća.
Titanic-violina
Trebalo je sedam godina da se utvrdi porijeklo instrumenta koji je čudom preživio dramu, objasnio je Andrew Aldridge iz kuće Henry Aldridge & Son koja se nalazi na jugozapadu Engleske.

Violina je pripadala Wallacu Hartleyu, koji je bio na čelu orkestra na Titanicu i koji se proslavio po tome što je svirao sve dok brod nije nestao u Atlantiku u aprilu 1912. godine.

Upravo se čita:  Njemački poljoprivrednik nedeljom radio na njivi, čega ga kazna

“Tijelo Wallacea Hartleya je bilo deset dana u moru, a violina se nalazila u kožnom koferu” koji je bio pričvršćen za njegovo tijelo, ispričao je agenciji AFP Andrew Aldridge.

Nakon drame, majka Wallacea Hartleya je izjavila novinarima: “Znala sam da će umrijeti grleći svoju violinu. Bio je strasno privržen tom instrumentu”.

Violina, poklon njegove vjerenice Marije Robinson, imala je malu srebrenu pločicu na kojoj je pisalo “Za Wallysa, povodom naše vjeridbe. Maria”, koja je omogućila da se utvrdi njeno porijeklo.

Upravo se čita:  Njemački poljoprivrednik nedeljom radio na njivi, čega ga kazna

Nakon što su izvadile ovaj dragocjeni instrument, kanadske vlasti su ga poslale Mariji Robinson. Kada je umrla 1939. godine, instrument je povjeren Vojsci spasa. U jednom pismu s početka 40-ih godina, profesor muzike iz ove organizacije je napisao: “Nemoguće je svirati ovu violinu, sigurno zbog njenog burnog života”. Instrument je nakon toga dat jednoj porodici koja ga je čuvala na tavanu.

Upravo se čita:  Njemački poljoprivrednik nedeljom radio na njivi, čega ga kazna

Violina je procijenjena na 100.000 dolara. Bit će izložena u vijećnici u Belfastu, gradu u kojem je Titanic napravljen. Za sada se ne govori o prodaji na aukciji, kazao je Andrew Adridge i precizirao da vodi pregovore s muzejima.

(Fena/Bh-index)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Otac maloljetnika koji je ustrijeljen u Starom Gradu nudi 10 hiljada eura za informacije o napadaču

Hilmija Garibović, čiji je maloljetni sin prije mjesec dana bio meta pucnjave u Starom Gradu, danas je ponudio nagradu...

Još vijesti za vas