Nedjelja, 1 listopada, 2023

Pokret za državu nema podršku Stranke za BiH

Preporučeno

“Stranka za BiH je na vrijeme prepoznala da je PZD izgubio svrhu i legitimitet”

Stranka za Bosnu i Hercegovinu se ograđuje od svih aktivnosti Pokreta za državu (PZD) jer Pokret kakav je zamišljen prilikom osnivanja već odavno ne postoji.

Zbog apsolutne dominacije jednog naroda u svim strukturama života bh. entiteta Rs, prilikom uspostavljana PZD-a, ideja je bila da se sve državotvorne snage ujedine i djelimično poprave multietničku sliku u tom dijelu Bosne i Hercegovine. Posebno su Bošnjaci povratnici ugroženi jer se negira njihov jezik, izvrgava ruglu njihova vjera, onemogućava zapošljavanje u entitetskiminstitucijama itd.

Upravo se čita:  Ukop trostrukog ubice iz Gradačca platiće građani?

“Svaka tačka Sporazuma po kojem je formirana koalicija „Pokreta za državu“ je prekršena i pogažena. Posebno je ponižavajuće biranje Srebrenke Golić za predsjednicu Vijeća Naroda u Skupštini Rs-a iz reda bošnjačkog naroda, na prijedlog SNSD-a a podržana od strane pojedinaca iz Pokreta za državu. Kao zahvalnicu za izbor na tu poziciju, Srebrenka je stajala u prvom redu na militantnoj paradi povodom neustavnog 9. januara zajedno sa negatorima
genocida i rušiteljima Bosne i Hercegovine”, poručuju iz Stranke za BiH..

Upravo se čita:  Reforma CIK-a u režiji SNSD-a i HDZ-a: Nije bitan kvalitet, nego da budu stranački prihvatljivi

“Stranka za BiH je na vrijeme prepoznala da je PZD izgubio svrhu i legitimitet te zbog toga već odavno ne učestvujemo, niti ćemo učestvovati u njegovom daljem radu”, zaključuju.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

I Ramo Isak poslao poruku Dodiku: Iskoristi dane na slobodi, uživaj u bh. ljepotama

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak reagovao je na izjavu predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika o tome da...

Možda vas zanima i ovo