Utorak, 16 srpnja, 2024

Pola BiH strahuje od svjedočenja Nasera Keljmendija: Ko je sve na njegovoj listi?

Preporučeno

Odbjegli narko-bos Naser Keljmendi (56), koji je u septembru izbjegao hapšenje u Sarajevu i od tada je u bjekstvu, uhapšen je u nedjelju u Prištini, potvrdila je kosovska policija. Ne navodeći detalje hapšenja, zvaničnici kosovske policije samo su potvrdili hapšenje bjegunca za kojim tragaju mnoge policije iz zemalja okruženja i za kojim je raspisana potjernica. Njegovo puštanje na slobodu spriječio je EULEX, a BiH će pokušati dobiti njegovo izručenje….

keljemendiPrema pisanju srbijanskog Kurira, Keljmendi, koji je uhapšen po potjernici BiH u Prištini zbog sumnje da je vođa albanske mafije na Balkanu, mogao bi da bude opasan svjedok i za predsjednika RS Milorada Dodika! Kako navodi izvor Kurira, razotkrivanjem “krupnih riba”, za koje je zainteresovana i američka DEA, albanski narko-bos mogao bi sebi da obezbijedi bolji status u postupku

Portparol kosovske policije Baki Kelani rekao je da je policija u nedjelju oko 20 časova uhapsila dvije osobe na području Prištine. Drugi uhapšeni je Fuad Niki (32), osumnjičen da mu je pomagao u skrivanju.

– Tokom akcije policija je pretresla dvije zgrade koje su koristili osumnjičeni i zaplijenila razne dokaze, uključujući i dva vozila – potvrdio je Kelani. Obojica su zadržana u pritvoru.

Direkciju za koordinaciju policijskih tijela BiH juče oko 12 časova UNMIK-a je obavijestio da je policija Kosova uhapsila Keljmendija na osnovu Crvene poternice Interpola. Određen mu je pritvor od 48 časova. U obavještenju je navedeno i da je on državljanin Kosova, te da po njihovom zakonodavstvu ne može biti izručen BiH.

Kako s druge strane navodi Blic, nakon informacije da je Keljmendi uhapšen, u BiH je mnogima zastala knedla u grlu, jer se na listi njegovih prijatelja nalaze brojni političari BiH, kontroverzni biznismeni, kao i pojedini pripadnici Armije BiH. Neki od njih su javno prozivani kao bliski saradnici u nezakonitim poslovima koje je najveći narko-bos u BiH radio posljednjih godina.
Informaciju o Keljmendijevom hapšenju u BiH je prvi potvrdio ministar bezbjednosti Fahrudin Radončić.

On je rekao da su u nedjelju uveče dobili neslužbenu informaciju da je Keljmendi priveden, te da on treba da bude izručen BiH na zahtjev Tužilaštva BiH i da dalju istragu onda preuzmu pravosudni organi BiH. U Tužilaštvu BiH napomenuli su da je Keljmendi pod istragom zbog trgovine drogom i ubistva, te da će tražiti njegovo izručenje.

Dubravko Čampara, tužilac koji vodi istragu protiv Keljmendija u slučaju “Lutka”, rekao je da će “učiniti sve da Keljmendi bude izručen BiH”.

– Želimo da mu se sudi ovdje u Sarajevu. On je glavni osumnjičeni u ovom slučaju i jedan je od najvećih kriminalaca u Evropi – rekao je Čampara.

Jedno od tumačenja je da Keljmendijevom izručenju na put može da stane to što BiH nije priznala Kosovo. Međutim, ministar pravde BiH Bariša Čolak uvjerava kako postoji mogućnost da on bude izručen, ali da je ta procedura malo složenija. U kosovskom ministarstvu pravde su objasnili da vlasti Euleksa imaju mogućnost ekstradicije jer je to misija EU, ali da to neće biti lako, jer BiH ne priznaje Kosovo.

Naser Keljmendi, prvoosumnjičenih u akciji “Lutka”, pobjegao je pripadnicima SIPA u septembru prošle godine. Tada je pretresen njegov hotel “Kaza grande”, koji je bio baza svih njegovih operacija.
Osumnjičen je za ubistvo Ramiza Delalića Ćele 2007, trgovinu drogom i za druga krivična djela. Sud BiH za njim je raspisao međunarodnu potjernicu. Špekulisalo se da se nakon bjekstva iz BiH skrivao čak i u svojoj vili u Dubaiju i da američki istražioci prate svaki njegov pokret.

Bezbjednosne službe smatraju ga vođom jedne od najjačih kriminalnih grupa na Balkanu, a nalazi se i na crnoj listi SAD označen kao prva osoba u Evropi po opasnosti za SAD. Prema policijskim informacijama Keljmendi je glavni finansijer i organizator prometa heroina koji u Peć stiže autobusima iz Istanbula i Albanije, a zatim preko Rožaja u Crnoj Gori doprema u Novi Pazar i odatle dalje u evropske zemlje.

Imovina vrijedna milione eura

Naser Keljmendi rođen je u Peći, ali je živio u Sarajevu. Kriminalni dosije stekao je u Peći, a odavno je poznat policijama u BiH, Srbiji i Crnog Gori. Neposredno prije akcije “Lutka” prebjegao je u Crnu Goru, gdje je često boravio, a potom na Kosovo. Za sebe tvrdi da je pošteni biznismen i da nikad nije imao posla sa drogom, a procjenjuje se da na računima ima više od 10 miliona eura. U Kantonu Sarajevo proteklih godina podneseno je više krivičnih prijava i protiv njegovih sinova Elvisa, Liridona i Besnika.

Keljmendi je vlasnik hotela „Kaza grande“ na ulcinjskoj Velikoj plaži, a u tom gradu na njegovo ime upisano je 11 stambenih prostora ukupne površine 377 kvadrata, kuća i stambena zgrada od 1.600 kvadrata. Posjeduje i stan u elitnom djelu Podgorice iza lokala „Grand“ i „Maša“, vikendicu na Kosovu u blizini crnogorske granice, tj. na jednoj od ruta šverca droge i cigareta iz Crne Gore ka Kosovu. U Sarajevu je vlasnik tri kuće, dva stana i hotela „Kaza grande“ na Ilidži.

(Bh-index/Doznajemo/Blic/Kurir)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Da li klima da radi stalno ili je s vremena na vrijeme treba isključiti? Evo šta kaže stručnjak

Da li je bolje da klima uređaj radi neprekidno ili je treba s vremena na vrijeme isključiti? Donosimo savjet...

Još vijesti za vas