Subota, 20 travnja, 2024

Pola miliona bh. građana postat će državljani EU

Preporučeno

Prema nezvaničnim procjenama, državljanstvo Hrvatske ima oko 87 posto Hrvata u BiH. Doda li se tome značajan broj Bošnjaka iz, uglavnom, bihaćke regije i Srba koji su iz Hrvatske izbjegli u BiH, procjenjuje se da će više od pola miliona bh. građana 1. jula ove godine postati građanima Evropske unije!

putovnica hrvatskaPrema informacijama “Deutsche Wellea”, zahvaljujući hrvatskoj putovnici, sva prava koja imaju građani Hrvatske imat će i građani Bosne i Hercegovine koji imaju hrvatsko državljanstvo, a to se odnosi i na zapošljavanje i slobodu kretanja.

Upravo se čita:  BHMeteo najavio zahlađenje i snijeg: "Odbrojavamo zadnje sate ovako vrelog aprilskog vremena"

Velike povlastice imat će i studenti. Polagat će pravo na studiranje na univerzitetima u EU pod istim uvjetima kao i državljani zemlje članice u kojoj se nalazi fakultet.

Kao državljani EU, hrvatski državljani s prebivalištem u BiH moći će se obraćati Evropskom parlamentu, imat će pravo na diplomatsku zaštitu članica EU u trećim zemljama, kao i mnoga druga prava, što će im donijeti značajne prednosti.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Šmit: Vrijeme za usvajanje domaćih rješenja ističe

Visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) pozdravio je inicijativu lokalnih političara da nastave svoju opredijeljenost za usvajanje zakona koji...

Još vijesti za vas