Subota, 10 lipnja, 2023

Pola miliona bh. građana postat će državljani EU

Nemojte propustiti

Prema nezvaničnim procjenama, državljanstvo Hrvatske ima oko 87 posto Hrvata u BiH. Doda li se tome značajan broj Bošnjaka iz, uglavnom, bihaćke regije i Srba koji su iz Hrvatske izbjegli u BiH, procjenjuje se da će više od pola miliona bh. građana 1. jula ove godine postati građanima Evropske unije!

putovnica hrvatskaPrema informacijama “Deutsche Wellea”, zahvaljujući hrvatskoj putovnici, sva prava koja imaju građani Hrvatske imat će i građani Bosne i Hercegovine koji imaju hrvatsko državljanstvo, a to se odnosi i na zapošljavanje i slobodu kretanja.

Upravo se čita:  Od danas možemo vozom do mora: Cijena karte je prava sitnica

Velike povlastice imat će i studenti. Polagat će pravo na studiranje na univerzitetima u EU pod istim uvjetima kao i državljani zemlje članice u kojoj se nalazi fakultet.

Kao državljani EU, hrvatski državljani s prebivalištem u BiH moći će se obraćati Evropskom parlamentu, imat će pravo na diplomatsku zaštitu članica EU u trećim zemljama, kao i mnoga druga prava, što će im donijeti značajne prednosti.

Pročitajte još

Izdvajamo

Dr. Kemal Dizdarević kod Senada Hadžifejzovića: Alisa Mutap nije imala potres mozga, a posljedično ni amneziju

Dr. Dizdarević je bio jedan od članova tima vještaka iz KCUS-a koji su obavili vještačenje Alise Mutap, djevojke ubijenog...

Možda vas zanima i ovo