Srijeda, 24 travnja, 2024

Pola miliona kazni zbog radara na autoputu u FBiH, evo na kojim najviše

Preporučeno

Večernji list imao je uvid u lokacije postavljenih radara, kao i informacije o broju do sada izdanih prekršajnih naloga, a koji se od aktivacije radara približavaju broju od pola miliona.

U sklopu aktivnosti koje za cilj imaju povećanje nivou sigurnosti na autocesti A1 koja prolazi kroz Federaciju BiH, a uzimajući u obzir analize koje pokazuju kako se nesreće u više od polovine slučajeva događaju uslijed prekoračenja brzine, na nekoliko lokacija i dionica u Sarajevskom kantonu postavljen je niz stacionarnih radara.

Večernji list imao je uvid u lokacije postavljenih radara, kao i informacije o broju do sada izdanih prekršajnih naloga, a koji se od aktivacije radara približavaju broju od pola miliona.

Sve aktivnosti oko postavljanja radara kroz Sarajevski kanton provelo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Sarajevskog kantona, i to u skladu s elaboratom o proširenju sistema stacionarnih radarskih uređaja na autocestama u ovom kantonu.

Smanjen broj saobraćajnih nesreća

Jedini radar čija je lokacija određena na zahtjev JP Autoceste Federacije je onaj na lokaciji petlje Butila s obzirom na to da su, kako je objašnjeno iz Autocesta, na ovoj lokaciji bilježili veliki broj saobraćajnih nesreća, odnosno 12 tokom 2022. godine, dok se tokom 2023., nakon postavljanja radara, dogodila samo jedna saobraćajna nesreća.

Protekla godina bila je veoma produktivna kada je riječ o procesu podizanja nivoa sigurnosti na dijelu autoceste kroz Sarajevski kanton te je postavljano ukupno sedam radara za mjerenje brzine:

ulaz u tunel 25. novembar, smjer Tarčin – Zenica (ograničenje 100 km/h);
tunel Vukov gaj, smjer Tarčin – Zenica (ograničenje 100 km/h);
petlja Podlugovi, smjer Zenica – Tarčin (ograničenje 130 km/h);
ulaz u tunel Gaj, smjer Zenica – Tarčin (ograničenje 100 km/h);
petlja Butila, isključenje prema Sarajevu, smjer Zenica – Tarčin (ograničenje 70 km/h);
petlja Vlakovo, smjer Zenica – Tarčin (ograničenje 130 km/h);
tunel Oštrik, smjer Zenica – Tarčin (ograničenje 100 km/h).
Informacije iz MUP-a
Prema informacijama koje je Večernji list dobio iz Odjela za odnose s javnošću Ureda direktora policije Uprave policije MUP-a Sarajevskog kantona, od 1. januara 2023. do 12. februara 2024. godine na sedam stacionarnih radara registrirano je ukupno 463.014 prekršaja – 445.670 za prekoračenje brzine i 17.344 za nevažeću registraciju.

Upravo se čita:  Akcija FUP-a u Sarajevu još traje: Policija iznijela veću količinu dokaznog materijala

Najviše prekršaja registrovano je na isključenju za Sarajevo na petlji Butile.

Na petlji Butila, isključenje prema Sarajevu, autocesta A1, petlja Butila, Novi Grad registrirano je 135.818 prekršaja, od čega 132.113 za prekoračenje brzine, a 3705 za nevažeću registraciju;
na ulazu u tunel Gaj, Sarajevo – Tarčin, autocesta A1, ulaz u tunel Gaj, Ilidža 129.539 prekršaja, od čega 128.322 za prekoračenje brzine, a 1217 za nevažeću registraciju;
Na ulazu u tunel Vukov gaj, Sarajevo – Zenica, autocesta A1, ulaz u tunel Vukov gaj, Novi Grad registrirana su 81.342 prekršaja, od čega 77.999 za prekoračenje brzine, a 3343 za nevažeću registraciju;
Na petlji Podlugovi, Zenica – Sarajevo, autocesta A1, petlja Podlugovi, Ilijaš zabilježeno 38.980 prekršaja, od čega 36.415 za prekoračenje brzine, a 2565 za nevažeću registraciju;
Radar je na ulazu u tunel 25. novembar, Tarčin – Sarajevo, autocesta A1 zabilježio 38.112 prekršaja, od čega 37.227 za prekoračenje brzine, a 885 za nevažeću registraciju;
na ulazu u tunel Oštrik, Zenica – Sarajevo, autocesta A1 – 35.130 prekršaja, od čega 30.869 za prekoračenje brzine, a 4261 za nevažeću registraciju;
Na petlji Vlakovo, Sarajevo – Tarčin, autocesta A1, petlja Vlakovo, Ilidža – 4093 prekršaja, od čega 2725 za prekoračenje brzine, a 1368 za nevažeću registraciju.
Svi postavljeni radari imaju za cilj povećanje stepena sigurnosti saobraćaja, a pritom se ističe i kako su analize sigurnosti pokazale da je uzrok saobraćajnih nesreća u više od 50 posto slučajeva prekoračenje brzine.

Upravo se čita:  Na planinama “debeo” minus, očekuje se i snijeg

Budući da u ovom uzroku leži veliki potencijal za poboljšanje sigurnosti, zato se smatra kako ima smisla ovakav način dodatnih mjera regulacije brzine. Pritom svakako treba ukazati i na činjenicu da je većina radara postavljena na ulazima u tunele, gdje je zbog sigurnosnih razloga potreba za regulacijom brzine veća, objavio je Večernji list BiH.

Upravo se čita:  Predsjedništvo BiH bez konsenzusa o prijemu Kosova u Vijeće Evrope

Buduće aktivnosti

Od ostalih radara valja navesti kako na lokaciji Malešići postoje dva stacionarna radara već duži niz godina te da MUP ZDK-a i MUP SBK-a unatrag nekoliko godina vrše povremene radarske kontrole saobraćaja na svojim područjima djelovanja.

U kontekstu Sarajevskog kantona, MUP KS-a je prije postavio dvije kamere koje očitavaju registracijske pločice sa svrhom evidencije neregistriranih vozila.

Kada je riječ o idućim potezima, valja navesti kako je JP Autoceste Federacije pokrenuo aktivnosti s MUP-om Hercegovačko-neretvanskog kantona za postavljanje radara u tunelu Ivan s obzirom na to da je na izlazu iz tunela primijećeno kako korisnici ne poštuju ograničenje brzine od 60 km/h te dovode sebe i druge u opasnost.

Kada je pak riječ o Zeničko-dobojskom kantonu, u njemu na do sada izgrađenim dionicama autoceste nema stacionarnih radara, no za nadzor brzine koristi se vozilo presretač koje u sebi ima integrirani radarski sistem G2 i koristi devet videonadzornih kamera i radarski uređaj.

Može detektirati sve sudionike u prometu, registracijske pločice te mjeriti brzinu kretanja vozila u dolaznom i odlaznom smjeru, odnosno brzinu vozila s kojima se mimoilaze, kao i brzinu vozila iza kojih se kreću u istom smjeru.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Akcija “Piramida”: Više od 150 policajca vrši pretrese na 16 lokacija u BiH

Policijski službenici Granične policije Bosne i Hercegovine započeli su jutros realizaciju aktivnosti po operativnoj akciji kodnog naziva „Piramida“, čiji...

Još vijesti za vas