Subota, 9 prosinca, 2023

Policajac Edin priznao: Pola novca uzimao sebi, a ostalo uplaćivao za kazne

Općinski sud u Sarajevu je Edinu Velagiću presudom izrekao i zabranu obavljanja poslova policijskog službenika u svim Agencijama za provođenje zakona u FBiH u trajanju od pet godina, računajući od pravnosnažnosti presude, kao i oduzimanje pribavljene imovinske koristi

Preporučeno

Nakon prihvatanja sporazuma o priznanju krivnje Općinski sud u Sarajevu proglasio je krivim policajca Edina Velagića zbog koruptivnih krivičnih djela, odnosno zloupotrebe položaja i primanja dara ili drugih oblika koristi.

Velagić, koji je uhapšen u akciji “Sparta”, pravosnažnom je presudom Općinskog suda u Sarajevu osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od jedne godine zbog toga što je tokom obavljanja radnih zadataka na ulicama Kantona Sarajevo zaustavljao vozila sa stranim registarskim tablicama i uzimao novac od vozača.

Upravo se čita:  Ovako izgledaju body kamere koje će nositi pripadnici MUP-a KS, najavljeno i od kada

Vozačima, kako navodi Tužilaštvo BiH, nije dao mogućnost da plate 50 posto kazne u roku od osam dana, nakon čega je pola novca uzimao sebi, a drugom polovicom iznosa je uplaćivao kazne u ime vozača koje je kažnjavao.

Također je osuđen i zbog toga što je od vozača koji bi počinili saobraćajni prekršaj uzimao novac kako im ne bi pisao prekršajne naloge.

Upravo se čita:  Dolazi zima duga i hladna: Minusi “okovali” gradove

Općinski sud u Sarajevu je Edinu Velagiću presudom izrekao i zabranu obavljanja poslova policijskog službenika u svim Agencijama za provođenje zakona u FBiH u trajanju od pet godina, računajući od pravnosnažnosti presude, kao i oduzimanje pribavljene imovinske koristi, prenosi Klix.ba.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Ministar objavio detaljne informacije: “Na javni poziv za EU pomoć imali smo i prijave mrtvih ljudi, žao mi je što nema dovoljno novca”

Na javni poziv za EU pomoć prijavilo se više od 216.360 domaćinstava u kojima živi 429.066 pojedinaca, a prema...

Možda vas zanima i ovo