Srijeda, 21 veljače, 2024

Pišu kazne vozačima, a voze neispravna auta!

Preporučeno

Brojna vozila koja koriste policajci u RS nisu tehnički ispravna i u haotičnom su stanju. Potvrdio je to “Nezavisnim” izvor iz policije, koji ističe da je kontradiktorno to što saobraćajci kažnjavaju vozače zbog prekršaja koje i sami čine vozeći automobil koji ne bi dobio zeleno svjetlo na tehničkom pregledu.

Ilustracija
Ilustracija

Štaviše, kako smo saznali, jedan član Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS našao se u čudu kada je policija njegov automobil uputila na tehnički pregled, a kada su potom policajci sjeli u svoje vozilo kako bi išli ispred njega on je uvidio da im uopšte ne radi štop-svjetlo.

“Situacija u vezi s našim vozilima je alarmantna! Ima problema kada je riječ o mnogim elementima na policijskim automobilima. Policajcu bude neugodno kada kazni drugog vozača, a i sam vozi neispravno vozilo”, rekao nam je sagovornik iz policije, koji nas je zamolio da mu ne objavimo ime.

Upravo se čita:  Privedena lica koja uništavaju vozila GRAS-a, predviđene zakonske i novčane kazne

Istovremeno, od izvora iz nadležnog sindikata saznajemo da je jedna od boljki policijskog voznog parka to što je on, kako navodi naš sagovornik, “očajno” star. Godine su, prema riječima stručnjaka, uzele maha kada je riječ i o samoj bezbjednosti onih koji kontrolišu vozače.

“Primjećeno je da su vozila pripadnika policije tehnički neispravna! Vizuelno može da se vidi da na njima ne rade ili štop ili prednja svjetla. Kada bi ih neko uputio na vanredni tehnički pregled, 90 odsto ih ne bi prošlo taj pregled”, tvrdi Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS.

Upravo se čita:  Ramo Isak: Odgovorno tvrdim, uhapsili bi Sanju Vulić

On nam je i rekao da je jedan član ovog udruženja upućen na tehnički pregled, a policijskom vozilu koje je tada išlo ispred njega nije radilo štop-svjetlo.

“Ni s moralnog ni s preventivnog aspekta nije u redu da oni koji upućuju na tehnički pregled voze neispravna vozila. Ali, nisu problem samo vozila. Primijetili smo i da pripadnici policije u Banjaluci masovno ne vežu sigurnosni pojas, a zbog toga kažnjavaju druge učesnike u saobraćaju”, kazao je Jaćimović.

Odgovore na pitanja u vezi s ovom problematikom tražili smo i od Mirne Šoja, portparola MUP-a RS, ali njen dopis, do zaključenja ovog broja “Nezavisnih”, nismo dobili. Ipak, odranije je poznato da policajci konačno mogu da odahnu, jer se njihovim problemima, kada je opremljenost u pitanju, nazire kraj.

Upravo se čita:  Sve više građana odlazi u kladionice: Ne vide izlaz u radu nego u kockanju

Naime, Narodna skupština RS usvojila je nedavno odluku o dugoročnom zaduživanju RS za potrebe MUP-a RS, u iznosu od 15 miliona KM.

“Kreditna sredstva od 13,5 miliona KM namijenjena su za nabavku putničkih i teretnih vozila, džipova, motocikala i zaštitne opreme za potrebe MUP-a RS”, saopšteno je iz Vlade RS.

U granskom sindikatu podržavaju svaku aktivnost koja ide u pravcu kvalitetnog opremanja pripadnika policije.

“Kvalitetna oprema, kako materijalno-tehnička, tako i lična oprema svakog policajca, doprinosi kako bezbjednosnoj situaciji, tako i zaštiti njihovih života u izvršavanju poslova i zadataka koje oni rade”, rekla je Anica Jondić, predsjednik Sindikata radnika unutrašnjih poslova RS.

(Nezavisne novine)

Moglo bi vas zanimati

Izdvajamo

Izdvajamo

Nizamina tetka otkrila surovu istinu, MUP TK ponovo pokazao svoju nesposobnost i bahatost

Porodice ubijenih u Gradačcu traže pravdu i uputili su zahtjev Federalnoj upravi policije (FUP) da preuzme istragu o ovom...

Još vijesti za vas