Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024

Policija kaznila majku koja je učila dijete da upravlja automobilom po Visokom

Preporučeno

- Zbog počinjenog prekršaja Š.M. je sankcionisana u skladu sa odredbama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini – potvrdio je portparol MUP-a ZDK

U neobičnom incidentu koji je izazvao pažnju javnosti, majka iz Visokog kažnjena je nakon što je učila svoje maloljetno dijete da upravlja automobilom. Prema izvještajima, događaj se desio u centru grada Visoko, gdje je majka, identifikovana kao Š.M, dozvolila svom maloljetnom sinu da vozi porodični automobil na javnom putu.

Majka držala dijete u krilu za vrijeme upravljanja putničkim motornim vozilom, dok je ruke na upravljaču takođe držalo i dijete – piše Crna-Hronika.

Cijeli događaj je nastao 09.05.2024. godine u ulici Branilaca, Grad Visoko, a zabilježila ga je majka i objavila na društvnoj mreži Facebook kako bi se javno pohvalila s tim.

Upravo se čita:  Nana Fata u društvu unuke Azre čestitala Bajram svim muslimanima širom svijeta

Brzom reakcijom MUP-a ZDK navedena nesavjesna vozačica adekvatno je kažnjena. Treba napomenuti da radi o profesionalnoj vozačici teretnih vozila i autobusa koja je itekako upoznata sa zakonima u Bosni i Hercegovini.

“Obavještavamo vas da su policijski službenici Policijske stanice Visoko utvrdili identitet ženske osobe koja je dana 09.05.2024. godine u ulici Branilaca, Grad Visoko držala dijete u krilu za vrijeme upravljanja putničkim motornim vozilom, dok je ruke na upravljaču takođe držalo i dijete.

Zbog počinjenog prekršaja Š.M. je sankcionisana u skladu sa odredbama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini.” – potvrdio je portparol MUP-a ZDK Samir Valentić za portal Crna-Hronika.

Upravo se čita:  Kompanija iz BiH radnicima danas uplaćuje 2.520 KM jednokratne pomoći

Ovaj incident je izazvao val reakcija na društvenim mrežama, gdje su korisnici podijelili mišljenja. Dok neki smatraju da je majka postupila neodgovorno i ugrozila sigurnost, drugi izražavaju razumijevanje i smatraju da je to normalno jer su i oni tako učili od svojih roditelja.

Šta kaže Zakon, kako će majka biti kažnjena?

“Kada je u pitanju prekršaj sa obilježjima kao što je to na snimku i slično tome, u članu 34. stav 3. Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini se propisuje “U putničkom automobilu na sjedištu suvozača ne smije se prevoziti dijete mlađe od 12 godina.”

Upravo se čita:  Gazda iz snova: Vlasnik bh. firme svim svojim radnicima platio ljetovanje u Neumu

Za prekršioce ove zakonske odredbe propisana je novčana kazna u iznosu od 400 KM do 1.000 KM, a za prekršaje kojim je izazvana saobraćajna nezgoda učinilac će se kazniti novčanom kaznom u iznosu od 1.000 KM do 5.000 KM, dok će se vozaču uz kaznu izreći zaštitna mjera zabrane upravljana motornim vozilom u trajanju od šest mjeseci, piše Crna-hronika.info.

Snimak možete pogledati ovdje!

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Mladi konobar koji je sve oduševio: Zaposlio sam se da pomognem baki, da njoj bude lakše

Konobar Dušan Đorđević oduševio je region nakon što je travel bloger Kristijan Iličić objavio snimak njega na poslu u...

Još vijesti za vas