Utorak, 27 veljače, 2024

Policija objavila kolike su kazne za bacanje petardi, najgore će proći roditelji

Preporučeno

Iz MUP-a KS upozoravaju da je usljed korištenja pirotehničkih sredstava moguće zadobiti teške opekotine, teško oštećenje sluha i vida, kao i povrede prstiju i cijele šake, koje mogu rezultirati trajnim invaliditetom.

Pripadnici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo od sutra, 20. decembra do 15. januara 2024. godine, provodit će pojačane sigurnosne mjere i kontrole na području Kantona Sarajevo, gdje se povodom nastupajućih praznika očekuje veliki broj dolazaka domaćih i stranih turista.

Iz MUP-a KS podsjećaju građanke i građane, ali i sve goste, da je Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira predviđena novčana kazna u iznosu od 300 do 900 KM za prekršaj protiv osobe koja na javnom mjestu posjeduje, pali, ustupa, prodaje, kupuje ili nudi petarde i druga pirotehnička sredstva bez odobrenja nadležnog organa.

Upravo se čita:  Lidija poslije šest godina upoznala roditelje svoje donorke Lejle

Ukoliko to rade djeca i maloljetnici, njihovi roditelji ili staratelji mogu biti kažnjeni novčanom kaznom od 400 do 1.200 KM.

Iz MUP-a KS upozoravaju da je usljed korištenja pirotehničkih sredstava moguće zadobiti teške opekotine, teško oštećenje sluha i vida, kao i povrede prstiju i cijele šake, koje mogu rezultirati trajnim invaliditetom.

Uprava policije MUP-a KS apelira na sugrađane da ne koriste i da ne omogućavaju djeci i maloljetnicima korištenje pirotehničkih sredstava, te da svi iskažu odgovornost prema osjetljivim kategorijama i sugrađanima s različitim zdravstvenim problemima koje zvučni i svjetlosni efekti pirotehničkih sredstava posebno uznemiravaju.

Upravo se čita:  Agencija za nadzor nad tržištem BiH: Ako ste kupili ove pancerice, odmah ih prestanite koristiti

Također, dokazane su i izuzetno štetne posljedice pirotehničkih sredstava na zdravlje i dobrobit životinja.

Uprava policije MUP-a KS će, kao i prethodnih godina, ostvariti saradnju s Kantonalnom upravom za inspekcijske poslove u aktivnostima suzbijanja nelegalne distribucije i korištenja pirotehničkih sredstava na području Kantona Sarajevo, saopćeno je iz MUP-a KS.

Zanima li vas ovo?

Izdvajamo

Izdvajamo

Oduzeta vozila u Sarajevu: Dvojica vozača ukupno imaju dug od 71.910 KM na ime neplaćenih kazni

Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo proteklih dana su oduzeli dva vozila od višestrukih povratnika u činjenju prekršaja, a dvojica vozača...

Još vijesti za vas