Srijeda, 19 lipnja, 2024

Policija upozorava građane: Ne odgovarajte na ovu poruku, obrišite je odmah!

Preporučeno

U policiji ističu da je riječ o tzv. phishing kampanji, odnosno pripremnim radnjama radi počinjenja prevare te savjetuju građane da je poruku dovoljno obrisati i na nju ne odgovarati.

Policijska uprava zagrebačka (PUZ) upozorila je u danas na tzv. phishing prijevaru, koja sadrži lažno upozorenje glasnogovornice PUZ-a Marije Goatti s lažnim potpisom ministra unutrašnjih poslova Davora Božinovića.

Upravo se čita:  Dvije intervencije u bh. gradu: Vatrogasci izvlačili zmije iz porodičnih kuća

Policija je, kako prenose mediji, izvijestila da je u četvrtak na veći broj adresa elektronske pošte različitih primatelja u Hrvatskoj dostavljena lažna poruka u kojoj se nepoznata osoba predstavlja kao rukovoditelj organizacijske jedinice PUZ-a. U poruci se navodi kako je primatelj poruke osumnjičen za više različitih krivičnih djela i traži od njega da odgovori na poruku, a sve s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi.

Upravo se čita:  Šta se dešava u sarajvskom naselju Otoka? Helikopter, pucnjevi, specijalci... Ramo Isak je otkrio o čemu se radi

U policiji ističu da je riječ o tzv. phishing kampanji, odnosno pripremnim radnjama radi počinjenja prevare te savjetuju građane da je poruku dovoljno obrisati i na nju ne odgovarati.

Ravnateljstvo policije je u srijedu upozorilo na sličnu lažnu poruku PUZ-a s lažnim potpisom ministra Božinovića.

U policiji ističu da su poslane poruke niske razine kibernetičke zaštite, a u konkretnom slučaju cilj je počinitelja, koji se najčešće nalaze izvan Evropske unije, da u daljnjoj komunikaciji putem elektroničke pošte navedu građane da im uplate određeni iznos na račune u inostranstvu.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Američke sankcije gase račune i televiziji Una, ali “Prointer” će biti u najvećem problemu

Kao prvu posljedicu, firme koje su jučer sankcionisane od strane Sjedinjenih Američkih Država, u najskorijem roku mogu očekivati gašenje...

Još vijesti za vas