Utorak, 5 prosinca, 2023

Policija upozorava: Imate tri opcije da izbjegnete kaznu od 40 KM

Autor:Fena

Zajednička akcija Uprave policije Goražde i BIHAMK-a provedena je uspješno. Iako danas nije bilo takvih slučajeva, Mandžo podsjeća da zakon predviđa jasno definirane sankcije za one koji ne posjeduju adekvatnu opremu.

Preporučeno

Pripadnici Policijske stanice za kontrolu i regulisanje saobraćaja Uprave policije Goražde zajedno sa uposlenicima BIHAMK-a danas su proveli zajedničku akciju kontrole motornih vozila, kako bi ukazali na zakonsku obavezu posjedovanja zimske opreme.

Komandir PS za kontrolu i regulisanje saobraćaja Ermin Mandžo istakao je da su u proteklih pet dana vozači preventivno informirani, uz podsjećanje da je obaveza posjedovanja zimske opreme na snazi od 1. novembra te da važi do 1. aprila, bez obzira na vremenske uslove.

Upravo se čita:  Ljudi iz BiH odlaze jer se plate isplaćuju u “kovertama”

– Zimska oprema podrazumijeva pneumatike za zimsku upotrebu koje na sebi imaju oznake M + S, MS ili neki drugu oznaku te vrste na svim točkovima, druga opcija su pneumatici za zimsku upotrebu na pogonskim točkovima sa istim oznakama i lance za snijeg ili druge uređaje.

Treća opcija su ljetni pneumatici s minimalnom dubinom šare od 4 mm i lanci ili drugi uređaji za snijeg u situacijama kada su nam potrebni – napomenuo je Mandžo.

Upravo se čita:  Sladić upozorio: Dobro se utoplimo prije polaska na posao!

Zajednička akcija Uprave policije Goražde i BIHAMK-a provedena je uspješno. Iako danas nije bilo takvih slučajeva, Mandžo podsjeća da zakon predviđa jasno definirane sankcije za one koji ne posjeduju adekvatnu opremu.

– Novčana kazna je 40 KM za vozače, a ukoliko se radi o pravnom licu novčane kazne su od 500 KM i više. Isto važi i za lica koja se bave samostalnom djelatnošu prevoza. Naša je namjera bila da podsjetimo vozače da pripreme svoja vozila za zimu da se adekvatno mogu uključiti u saobraćaj, kako bi izbjegli sve neželjene situacije.

Upravo se čita:  Muž joj na postelji: Esada noseći drva na leđima izdržava svoju porodicu

Policijski službenici u kontinuitetu rade na terenu i nama nije uvijek cilj sankcija, već i prevencija jer time sprečavamo da dođe do posljedica – kazao je komandir PS za kontrolu i regulisanje saobraćaja Goražde.

Najavio je da će policijski službenici i u narednom periodu provoditi pojačane akcije tehničke ispravnosti vozila, kontrola brzine, poštivanje pješačkih prelaza i slično.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Ministar o jednokratnoj pomoći iz EU: Uvjete ispunilo 152.488 domaćinstava, slijedi utvrđivanje finalne liste i iznosa

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić je u obraćanju javnosti kazao da pravo na pomoć Evropske unije...

Možda vas zanima i ovo