Utorak, 25 lipnja, 2024

Policija upozorava: Imate tri opcije da izbjegnete kaznu od 40 KM

Autor:Fena

Preporučeno

Zajednička akcija Uprave policije Goražde i BIHAMK-a provedena je uspješno. Iako danas nije bilo takvih slučajeva, Mandžo podsjeća da zakon predviđa jasno definirane sankcije za one koji ne posjeduju adekvatnu opremu.

Pripadnici Policijske stanice za kontrolu i regulisanje saobraćaja Uprave policije Goražde zajedno sa uposlenicima BIHAMK-a danas su proveli zajedničku akciju kontrole motornih vozila, kako bi ukazali na zakonsku obavezu posjedovanja zimske opreme.

Komandir PS za kontrolu i regulisanje saobraćaja Ermin Mandžo istakao je da su u proteklih pet dana vozači preventivno informirani, uz podsjećanje da je obaveza posjedovanja zimske opreme na snazi od 1. novembra te da važi do 1. aprila, bez obzira na vremenske uslove.

Upravo se čita:  BIHAMK pozvao na opreznu vožnju: Zbog visokih temperatura budite maksimalno skoncentrisani

– Zimska oprema podrazumijeva pneumatike za zimsku upotrebu koje na sebi imaju oznake M + S, MS ili neki drugu oznaku te vrste na svim točkovima, druga opcija su pneumatici za zimsku upotrebu na pogonskim točkovima sa istim oznakama i lance za snijeg ili druge uređaje.

Treća opcija su ljetni pneumatici s minimalnom dubinom šare od 4 mm i lanci ili drugi uređaji za snijeg u situacijama kada su nam potrebni – napomenuo je Mandžo.

Upravo se čita:  Vlada Federacije BiH povećava poticaje za poljoprivredu

Zajednička akcija Uprave policije Goražde i BIHAMK-a provedena je uspješno. Iako danas nije bilo takvih slučajeva, Mandžo podsjeća da zakon predviđa jasno definirane sankcije za one koji ne posjeduju adekvatnu opremu.

– Novčana kazna je 40 KM za vozače, a ukoliko se radi o pravnom licu novčane kazne su od 500 KM i više. Isto važi i za lica koja se bave samostalnom djelatnošu prevoza. Naša je namjera bila da podsjetimo vozače da pripreme svoja vozila za zimu da se adekvatno mogu uključiti u saobraćaj, kako bi izbjegli sve neželjene situacije.

Upravo se čita:  Nova dramatična potjera: Bahati vozač bježao policiji pa oštrim predmetom napao policajca

Policijski službenici u kontinuitetu rade na terenu i nama nije uvijek cilj sankcija, već i prevencija jer time sprečavamo da dođe do posljedica – kazao je komandir PS za kontrolu i regulisanje saobraćaja Goražde.

Najavio je da će policijski službenici i u narednom periodu provoditi pojačane akcije tehničke ispravnosti vozila, kontrola brzine, poštivanje pješačkih prelaza i slično.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Je li moguća prosječna plata od 2.000 maraka?

Ekonomisti poput Zorana Pavlovića ističu da je potrebno resetovati ekonomski sistem kako bi se osiguralo da radna snaga dobije...

Još vijesti za vas