Srijeda, 24 srpnja, 2024

Pomama za dokumentima pred sezonu godišnjih odmora

Preporučeno

Stanovnici brojnih bh. gradova koji su juče planirali da podnesu zahtjev za izdavanje lične karte, pasoša ili vozačke dozvole bili su neugodno iznenađeni zbog nesnosnih gužvi na šalterima, iako sezona godišnjih odmora još nije počela.

guzve-salterTradicionalno, kada se poveća broj građana koji traže dokument, dođe i do problema na sistemu, što dodatno povećava nestrpljenje u redovima.

Osim toga, nakon što je objelodanjeno da će se u Hrvatsku, kada ona 1. jula postane članica EU, moći ući isključivo sa biometrijskim pasošem, ili pak vizom u “starom” pasošu, brojni građani požurili su da se što prije snabdiju “ulaznicom” za susjednu zemlju.

Pred šalterima na kojima se dokumenti izdaju u Banjaluci juče je vladala velika nervoza, koja je kulminirala oko 13 časova, kada je pojedinim građanima rečeno da je došlo do pada sistema.

“Planirala sam na ljeto na more u Hrvatsku i, evo, morala sam da dođem da bih izvadila pasoš. Gužva je velika, kao što i sami vidite. Mislim da su odgovorni službenici, pošto su neažurni, a osim toga, na nekim šalterima uopšte niko ne radi”, kritikuje Banjalučanka Nataša Šukalo.

Upravo se čita:  Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović razgovarao s premijerkom Estonije i budućom šeficom diplomatije EU Kajom Kallas

I njena sugrađanka Marija Đaković ostala je zaprepaštena kada je juče vidjela da će se načekati dok ne preda zahtjev za ličnu kartu.

“Čekaću sigurno satima dok ne dođem na red. Dobila sam redni broj 713, a sad prikazuje da se došlo do broja 200”, požalila nam se Đakovićeva.

Nadležni priznaju da put do dokumenta nije lak, ali i pozivaju na strpljenje. Mirna Šoja, portparol MUP-a RS, naglašava da pred šalterima za izdavanje dokumenata ima gužvi, te dodaje da počinje sezona godišnjih odmora, tako da je i povećan priliv zahtjeva za lične karte, pasoše i vozačke dozvole.

Upravo se čita:  Čekanje na medicinske preglede duže od godinu dana postalo je svakodnevnica za građane

“Lokacija za izdavanje dokumenata u Banjaluci radi do 19 časova, a organizovan je i rad subotom”, ističe Šoja.

Veliki je broj i Dobojlija koji su zainteresovani za izdavanje dokumenata, pa je takođe primjetan povećan broj predatih zahtjeva.

“Priliv građana jeste veći nego što je to uobičajeno, ali mi sve zahtjeve zaprimimo”, naglasila je Ljerka Stanimirović, portparol CJB Doboj.

Kao i u Banjaluci, sistem je juče otežano radio i na području Semberije, a prema riječima Aleksandre Simojlović, portparola CJB Bijeljina, do problema je došlo zbog većeg priliva zahtjeva.

Na šalterima gdje se izdaju dokumenti na području Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) gužvi još nema, ali sudeći prema dosadašnjim iskustvima, oni koji planiraju narednih mjeseci da podnesu zahtjev, i te kako će morati da se priviknu na redove.

“Gužvi zasad nema, ali ih je prethodnih godina bilo, kako krajem proljeća, tako i tokom ljeta, što znači da tako nešto možemo da očekujemo i ove godine”, kazala je Aldina Ahmić, portparol MUP-a ZDK.

Upravo se čita:  Predsjedavajući Predsjedništva BiH razgovarao s francuskim specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan

Iz Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH – IDDEEA ističu da je juče između 12.30 i 13 časova bilo problema na sistemu, ali da je problem riješen.

“Evidentan je povećan broj zahtjeva za izdavanje biometrijskih pasoša. Juče do 14 časova podnesena su 2.703 zahtjeva za pasoše, a u petak do 14 sati bilo ih je znatno manje, odnosno oko 2.100”, kažu u IDDEEA.

Očigledno, poučeni ranijim iskustvima, građani se žele što prije snabdjeti neophodnim dokumentom, a osim toga, veliki dio bh. populacije ima potrebu da putuje u Hrvatsku, što bez vize od 1. jula neće moći ako nemaju biometrijski pasoš.

U našoj zemlji, prema procjenama, živi 3.839.737 stanovnika, a biometrijski pasoš ima ih 1.513.133, što znači – tek oko 40 odsto.

Izvor: Nezavisne novine

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Cijena lampe koju je postavila Karić na Baščaršiji iznosi 19.750 KM + PDV

Svijetleća instalacija, odnosno Sarajevski dijamant, koji je izazvao burne reakcije u javnosti, zapravo je novi brend domaće firme Metallon...

Još vijesti za vas