Ponedjeljak, 4 prosinca, 2023

Ponovo odbijen zahtjev za izuzeće sudije Jasmine Ćosić Dedović u predmetu protiv Milorada Dodika

Odbrana predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta RS Milorada Dodika poslala je Sudu BiH 26. septembra novi zahtjev za izuzeće sudije Jasmine Ćosić Dedović.

Preporučeno

Sud BiH je i drugi put odbio zahtjev za izuzeće sudije Jasmine Ćosić Dedović u predmetu koji je formiran protiv predsjednika entietea Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora “Službenog glasnika” Miloša Lukića, rečeno je u Sudu BiH.

“Slijedom odluke Opšte sjednice Suda, zahtjev za izuzeće sudije Jasmine Ćosić Dedović u navedenom predmetu je odbijen kao neosnovan”, naveli su iz Suda BiH.

Upravo se čita:  OSCE poziva na hitnu akciju za iskorjenjivanje nasilja nad ženama i djevojčicama

Jasmina Ćosić Dedović bila je sudija koja je potvrdila optužnicu protiv Dodika i Lukića.

Optužnica je podignuta zbog neizvršavanja odluka Kristijana Šmita koji je 1. jula poništio zakone koje je usvojila entitetska Narodna skupština u vezi s neobjavljivanjem Šmitovih i neprimjenjivanjem odluka Ustavnog suda BiH.

Dodik je potpisao ukaz o stupanju na snagu ovih zakona, a Lukić ih je objavio u “Službenom glasniku Republike Srpske”.

Upravo se čita:  Meteorolog Sladić objavio prognozu za naredne dane: Evo gdje će i kada biti najgore

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu 11. avgusta i poslalo Sudu BiH na potvrđivanje, a Sud je 18. avgusta vratio na doradu. U međuvremenu, Sud je odbio zahtjev Dodika za izuzeće sudije Jasmine Ćosić Dedović.

Odbrana predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta RS Milorada Dodika poslala je Sudu BiH 26. septembra novi zahtjev za izuzeće sudije Jasmine Ćosić Dedović.

Upravo se čita:  Federalna inspekcija zabranila uvoz napitka Prime Ice Pop Hydration

Branilac Goran Bubić rekao je ranije Srni da odbrana smatra da u predmetu protiv Dodika sudija Jasmina Ćosić Dedović ne može postupati iz razloga što postoje okolnosti koje izazivaju razumnu sumnju u njenu nepristrasnost, što je zakonski osnov za izuzeće.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Tajna imovine bivšeg sarajevskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića

Nekadašnji prvi čovjek sarajevske Općine Stari Grad počeo je ulagati u nekretnine u BiH i Hrvatskoj nakon što je...

Možda vas zanima i ovo