Subota, 2 ožujka, 2024

Popis u BiH: Riješeno pitanje međuentitetske linije

Preporučeno

Popisni krugovi su definisani, a poslovi na izradi kartografske dokumentacije za potrebe Popisa stanovništva domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2013. godine su u završnoj fazi, saopštili su iz Agencije za statistiku BiH.

Tehnička kartografska dokumentacija, odnosno skice popisnih krugova, koje će se koristiti za provođenje Popisa stanovništva domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2013, izuzetno su važne zbog toga što će osigurati sveobuhvatnost popisa, te olakšati popisivačima orijentaciju na terenu i pregled popisnih jedinica koje treba obići.

Upravo se čita:  Besana noć u još jednom bh. gradu zbog snažnog vjetra: Grana pala na ženu, intervenirali i vatrogasci
Ilustracija
Ilustracija

Za izradu kartografske dokumentacije zaduženi su Federalni zavod za statistiku FBiH i Federalna uprava za geodetske i imovinskopravne poslove F BiH; Republički zavod za statistiku RS i Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS, Odjel za javni registar Vlade Brčko Distrikta i organi lokalne samouprave.

U Federaciji BiH završene su sve kontrole i štampa kartografske dokumentacije koja je spremna za pakovanje i distribuciju općinama, a u Republici Srpskoj i Brčko Distriktu završene su sve kontrole i trenutno se vrši štampanje skica popisnih i statističkih krugova. Svi poslovi bi trebali biti završeni do kraja ovog mjeseca.

Upravo se čita:  Zbog Sanina Muse i najavljenog defilea u Brčkom, u toku policijska akcija "Ljevak" koju provodi MUP RS-a

U Bosni i Hercegovini definisano je ukupno 24.321 popisnih krugova, od čega je 15.782 u Federaciji BiH, 8.087 u Republici Srpskoj i 452 u Brčko Distriktu. Popisni krugovi će obuhvatati od 70 do 100 domaćinstava.

Geodetske uprave iz oba entiteta, uz koordinaciju Agencije za statistiku BiH, riješile su i pitanje oko međuentitetske linije, zbog koje je i sam Popis bio upitan. Radi se o rješenju koje ne prejudicira konačnu definiciju međuentitetske linije razgraničenja, a istovremeno će olakšati popis stanovništva. Naime, dogovoreno je da se kao referentna linija, odnosno linija za potrebe Popisa, i to samo u oblastima gdje postoje objekti (naseljenim oblastima) prihvati linija koju je Geodetski zavod iz Sarajeva prenio sa originalnih američkih karata (korištenih u Dejtonu) na korespodentne katastarske podloge novog premjera.

Upravo se čita:  Opasna Milka čokolada u kojoj je pronađena plastika isporučena u BiH

(Radio Sarajevo)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Članovi Predsjedništva sa Angelinom Eichhorst: Bosna i Hercegovina ima još dosta posla

Članovi Predsjedništva BiH, koji danas borave na Diplomatskom forumu u Antaliji, sastali su se sa izvršnom direktoricom za Evropu...

Još vijesti za vas